Zétényi Zoltán főszerkesztő
forestpress.hu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Elkötelezett természetvédőként érdeklődéssel olvastam a forestpress.hu-n az államtitkár-váltással kapcsolatos, személyes hangot sem nélkülöző írását, különösen azokat a részeket, amelyek az erdőgazdálkodás problémáját a szervezeti felépítés szempontjából taglalják. Itt akadt meg a szemem egy bekezdésen, amely az ombudsmani hivatalt, az alapvető jogok biztosát és az én személyemet, közelebbről pedig az erdőtörvény módosítása miatt az Alkotmánybíróságra benyújtott indítványt érintette. Azon, amely úgy végződik, hogy az alkotmánybírósági indítvány érvelésén majd két évig „kotlottunk”.

Írhatnám most azt, hogy az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek tevékenységét szabályozó törvény értelmében az ombudsmani vizsgálatnak nincs határideje. Ezt követeli meg a jogi egyértelműség és a vizsgálatok módszertana, időtartama is. Mégsem ezzel válaszolok az Ön közvetetten, megjegyzés formájában feltett kérdésére, hiszen a majd két év „kotlás” valóban nem rövid idő. Lett volna.

Helyettem beszéljenek a tények.

Az erdőtörvény módosítása ügyében az ombudsmani hivatalhoz 2018 áprilisában fordult egy panaszos természetvédelmi szervezet. A beadvány elemzése után és a továbbiak megalapozása érdekében még 2018 májusában elindítottam egy széleskörű és több lépcsőből álló tájékozódási folyamatot, amelynek keretében természetvédelemmel és erdőgazdasággal foglalkozó szakemberek véleményét kértem és szakértőket is meghívtam az ombudsmani hivatalba, konzultációra. Az így gyűjtött információk alapján az illetékes hatóságoknak elküldtem a tisztázásra váró kérdéseimet. Az első hivatalos válasz azonban több hónap elteltével is csak 2018 októberében érkezett meg. Ennek feldolgozása (mert mi sem egyszerre csak egyetlen kérdéssel foglalkozunk) decemberre fejeződött be. Az erdők védelmi szintjének megőrzését javasló alkotmánybírósági indítványt kezdeményezésemre az ombudsman 2019 januárjában nyújtotta be. Ez együtt nem „majd két év”, hanem nyolc hónap, nyolc hónap előkészítő munka. Nem lehet kétséges, hogy egy alkotmánybírósági beadványnak megalapozottnak, jól előkészítettnek kell lennie, az érveket körüljárva, az ellentétes véleményeket is feltárva tehetjük meg ezt a lépést.

Ennyit a „kotlásról”. Aminek fő magyarázatát én abban látom, hogy a jogi-szakmai kérdéseimre a válaszokat – talán a választási év forgatagának tulajdoníthatóan – majdnem fél éves várakozás után kaptam meg. Amúgy pedig a módszereink egyik lényeges eleme, hogy kérdezünk, ha a válasz nem elegendő megint kérdezünk – ezért sincs határideje az ombudsmani vizsgálatoknak.

Engedjen meg még egy rövid konstruktív megjegyzést, közös érdekből: ha a majd két év kotlás bírálata előtt hozzám vagy munkatársaimhoz fordul, akár szóban, akár írásban készséggel megvilágítottuk volna ezt a különleges helyzetet. A jövőben természetesen szívesen állunk a rendelkezésére, amennyiben a vizsgálatainkkal, jelentéseinkkel, környezet- és természetvédő jogi tevékenységünkkel kapcsolatban kérdése volna.

Remélem, hogy ezzel a levelemmel legalábbis a mi munkánkat illetően megnyugtattam az Önt a miénkhez hasonlóan tagadhatatlan természetpárti aggodalmai közepette. Örülnék, ha olvasói mind teljesebb tájékoztatása érdekében, az említett írása kiegészítéseként az oldalán is vázolná a fenti körülményeket, de akár személyesen is kész vagyok megosztani Önnel a ForestPress szakmai érdeklődéséhez kapcsolódó meglátásainkat.
Üdvözlettel:

Dr. Bándi Gyula s.k.

 

 

 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events