Budapest, 2015. augusztus 3. - Kiemelt projekt lett a keskeny nyomközű vasútvonalak fejlesztési lehetőségeinek, a közösségi közlekedésben betölthető hálózati szerepének vizsgálatáról szóló projektjavaslat, amely mintegy 84 millió forint támogatásban részesül - derült ki a Magyar Közlönyben hétfőn közzétett kormányhatározatból.
     A jogszabály szerint a támogatást a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) igényelte, és a forrást az előző, 2007-2013-as európai uniós támogatási ciklusban a közlekedésfejlesztésre kiírt pályázatból biztosítják.
    A támogathatóság feltétele, hogy ha a projekt nem fejeződik be december 31-ig, a fennmaradó költséget saját forrásból szükséges biztosítani.
    A projekt során felmérik, miként járulhatnak hozzá a keskeny nyomközű vasútvonalak a közösségi közlekedés környezetbarát fejlesztéséhez, az elővárosi, városi, térségi közlekedés jobb kiszolgálásához, az országos közforgalmú vasutak személyszállítási eredményeihez és a kisvasút vonzáskörzetének térségfejlesztéséhez - olvasható a Magyar Közlönyben.
    Az Országos Kisvasúti Koncepció keretében országos helyzetelemzést és társadalmi-gazdaságossági adatfelvételeket készítenek, amelyek alapján összeállítják a kisvasutak javasolt fejlesztési projektlistáját - derül ki a projekt rövid bemutatásából.