b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_rezetkonyv2018.JPG


Pörböly, 2018. szeptember 15.– Főszerepben a mozdonyok
Egyedülálló mesekönyv jelent meg Rezét gőzösről, dízelmozdony barátairól és az ártéri erdő élővilágáról

Örömmel és játszva ismerhetik meg a Gemenci erdő különleges és egyedi élővilágát azok a gyermekek, akik találkoznak a „Rezét gőzös és a gemenci kisvasút” című mesekönyvvel. 2018. szeptember 15-én a Gemenci Erdei Vasút Napján, a pörbölyi Ökoturisztikai Központban megtartott országos könyvbemutatón jelent meg a nyilvánosság előtt a „Kispöfögők” mesekönyv-sorozat második kötete. A kemény kötéses, cérnafűzött, minden oldalán színes illusztrációval ellátott kiadvány a szórakoztatás mellett Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének növény- és állatvilágáról, turisztikai különlegességeiről, sőt még történelméről is játékos formában nyújt érdekes információkat a 4-8 éves korosztály számára. Az egyik történetből pedig a Mikulás titka is kiderül.

Rezét és a többiek
A „Rezét gőzös és a gemenci kisvasút” című mesekönyv főszereplői Rezét, a gőzös és dízelmozdony barátai, akik a valóságban is a Gemenci Állami Erdei Vasúton teljesítenek szolgálatot. A Duna mellék- és holtágai által kialakított varázslatos tájban tucatnyi állat- és növényfaj kedvesen megrajzolt, szerethető képviselői keverednek érdekes kalandokba a mozdonyokkal. Mindeközben Pörbölytől Keselyűsig, Nyárilegelőn és Lassin keresztül Malomtelelőn át egészen Gemenc-Dunapartig a kisvasút megállóhelyei és állomásai fontos helyszínei a történeteknek. A második mese pedig december 5-ének éjszakáján játszódik, amikor a világot bejáró, és csak a gemenci rengetegben megpihenő Mikulás titka is kiderül. A kötetet az előzékoldalakon a gyermekek számára is jól érthető, látványos nyomvonaltérkép és további érdekességeket bemutató „minilexikon” is kiegészíti. A könyv a Gemenc Zrt. szakmai támogatásával készült.

A sorozat szellemisége
A „Kispöfögők” mesekönyv-sorozat az erdei vasutak különleges világán keresztül jeleníti meg Magyarország sokszor rejtett, kevésbé ismert csodáit. A sorozat tudatosan vállalja fel a természeti szemléletformálást, az ismeretterjesztést és a hazai természeti, turisztikai, kulturális értékek bemutatását. Az író és az illusztrátor által megalkotott kötetek kiváló forrásai az élménypedagógiának. A mesekönyvek holisztikus szemléletével, a műveltségterületeket párhuzamos koncentráció útján lehetővé tevő feldolgozásával a kooperatív tanítás-tanulást, vagy éppen a projektmódszert is támogatni tudja.

Útikalauz gyermekeknek
A sorozat kötetei egyben egy-egy régió gyermek-útikönyveiként is használhatók, amelyek könnyen megbújhatnak a kicsik hátizsákjaiban. Magyarország csodálatos tájai, természeti értékei vagy éppen épített öröksége – a szerethető kisvasúti világon keresztül – felkelthetik a kisgyermekek érdeklődését, akik így jelentősen befolyásolhatják a család kirándulási, üdülési célpontjait. A kiadó azt reméli, hogy mindez támogathatja hazánk jobb megismerését.

 

Kiterjesztett meseélmény
A kiadó fontosnak tartja, hogy a gyermekek újra és újra át tudják élni a mesekönyv történeteit, sőt annak örülne, ha továbbgondolnák a meséket. Az igazán különleges meseélményt a kicsik természetesen a kisvasutak helyszínein élhetik át leginkább, a valóságban is találkozva a mese szereplőivel, fontos részleteivel. Ezért a kiadó arra buzdítja a szülőket, pedagógusokat, hogy adjanak lehetőséget a gyermekeknek a helyszínen átélni, továbbgondolni a meséket. A kiterjesztett meseélmény megtapasztalásához komplett és fontos segítség lehet a www.kispofogok weboldalon az ’Érdekességek’ menüpont alatt található sok-sok további információ, amellyel kibővíthetők, újjávarázsolhatók, továbbgondolhatók az alapmesék. Az itt található kiegészítő ismertetőkből a felnőttek akár előre is felkészülhetnek, hogy az utazás során újabb és újabb különlegességeket mesélhessenek, illetve megválaszolhassák a sok-sok felmerülő gyermeki kérdést.

b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_csohany_gyorigemenc2018.JPG

A szerzők
Az olvasmányos, izgalmas, nyelvhasználatában nem mindent leegyszerűsítő, mégis a korosztály számára jól befogadható történeteket tartalmazó mesekönyvek írója Csohány Domitilla. Az egyedi és nagyon szerethető karaktereket, valamint a csodálatos színharmóniában pompázó képeket Győri Zsolt alkotta meg. A kiadvány illusztrátora álmodta meg a tipográfiát és a könyv arculatát is.

A mesekönyv főbb adatai:
Írta: Csohány Domitilla
Illusztrálta: Győri Zsolt
Cím: Rezét gőzös és a gemenci kisvasút
Kiadó: Beszédírók Kft.
Borító, kötés: Keménytáblás, cérnafűzött
Oldalak száma: 48 – Minden oldalon színes illusztrációval
Nyomda: Gyomai Kner Nyomda Zrt.
Kiadás éve: 2018

A mesekönyv-sorozat további kötete: Miki és a lillafüredi kisvasút

 

 

No events