b_150_150_16777215_00_images_stories_eszakerdozrt_muzeumej_huta2015.JPG
Fotó:Kaló Tamás
Miskolc, 2015. június 23. - Ötödik alkalommal csatlakozott a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz az Északerdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja.

b_150_150_16777215_00_images_stories_eszakerdozrt_muzeumej2015.JPG

A programok már délben elkezdődtek: „Kötött pályán – kötetlenül” címmel mozdonyparádét rendeztek a Dorottya úti végállomásnál. Az érdeklődők az erdei vasut dízel és hibrid mozdonyait nézhették meg "kívül-belül". Este hat órakor indult a különvonat, amit a Herman Ottó emlékmozdony vontatott.  Az esős, hideg időjárás ellenére két kocsi megtelt utasokkal. --- Próbáltunk számukra változatos, érdekes programot összeállítani. A felsőhámori temetőben mécsest helyeztünk el Herman Ottó, a Fazola-család és Vásárhelyi István sírjánál, ahol Gulya István az MMKM Kohászati Múzeumának vezetője tartott előadást. Arra is volt alkalom, hogy az érdeklődők megnézzék a Fazola-kohót, az István cseppkőbarlangot, a Herman Ottó emlékházat és az erdőgazdaság ökoturisztikai központját. Fojtán István emlékezetes ismertetőt tartott az egri országútról éjszaka is látható, a lillafüredi Mária sétányon lévő kivilágított Patrona Hungariae szoborfülkéről, ami az Északerdő Zrt. segítségével újult meg. Utasaink csoportjával  megnéztük a palotaszálló nagyközönség elől elzárt kilátó tornyából a csodálatos kilátást és a szálló történetét bemutató kiállítást.

b_150_150_16777215_00_images_stories_eszakerdozrt_muzeumej_bemut2015.JPG

Összességében elmondható, hogy egy jó hangulatú programon vagyunk túl, amire még Szerencsről és Debrecenből is érkeztek utasok. Mindent elmond az itt szerezhető és csak ehhez az éjszakához köthető élményekről, hogy a majláthi megállóban éjfél körül, a programunk végén többen jelezték: ha jövőre is megrendezzük Lillafüredi Kisvasút Múzeumok Éjszakáját, akkor ők ismét eljönnek – foglalta össze az eseményeket Mátrai Imre, az Északerdő Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója.No events