2015.07.31. - A számításoknál hosszabb ideig tart a világ erdeinek talpra állása az egyre gyakoribb szárazságok nyomán, ami azt eredményezi, hogy a korábban feltételezettnél kevesebb szén-dioxidot képesek tárolni - állapították meg az Utahi Egyetem kutatói.
Ha az erdők kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, akkor a klímaváltozás hatásai rosszabbak lesznek annál, amit a korábbi modellek előrevetítettek - közölték a kutatók a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.
Egyre gyakoribbak a szárazságok
"Ez igen lényeges, mivel a jövőben a szárazságok gyakoribbá és súlyosabbá válnak a klímaváltozás miatt. Egyes erdők még talpra sem álltak, amikor a következő szárazság lecsap" - közölte William Anderegg, a tanulmány vezető szerzője.
2-4 év alatt állnak talpra
Tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy átlagosan kettő-négy év szükséges ahhoz, hogy egy szárazság után az erdők visszanyerjék normális növekedési ütemüket és nagyobb mennyiségű szén-dioxidot tároljanak.
A fák kilenc százalékkal lassabban nőnek egy szárazság utáni első évben, és öt százalékkal lassabban a másodikban.
Kis számok, de nagy hatással
Ha ezeket az adatokat kivetítik a világ erdőire és figyelembe veszik a szárazságok növekvő gyakoriságát, ezeknek a látszólag kis számoknak nagy hatásuk van arra, mekkora szén-dioxid mennyiség marad az atmoszférában - hangoztatták a kutatók.
1,6 gigatonnával több szén-dioxid
Egy évszázad alatt a félszáraz térségekben lévő erdők szén-dioxidtárolási kapacitásának csökkenése miatt 1,6 millió gigatonnával több szén-dioxid jut a légkörbe, ami több mint az Egyesült Államok éves energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátása - mutatták ki a szakemberek, akik a világ 1300 erdejét tanulmányozták a súlyos szárazságokat rögzítő adatokat felhasználva 1948 óta. 2014-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás elérte a 32,3 milliárd tonnát a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint. 2013-ban az Egyesült Államokban körülbelül 5,2 milliárd tonna volt a szén-dioxid kibocsátás.

No events