b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_amazonia_gettyimagesk.JPG
2015. szeptember 7. - Mintegy hárombillió fát hordoz a Föld, vagyis megközelítőleg 422 jut egy főre.

A szám ráadásul nyolcszor nagyobb a korábban becsültnél.
A Yale Egyetem vezette nemzetközi szakembergárda a régimódi számlálás és a korszerű műholdas, valamint szuperszámítógépes technológia ötvözésével végezte el a szerinte eddigi legátfogóbb faszámlálást.

Thomas Crowther, a vizsgálat vezetője a BBC-nek kifejtette, nem arról van szó, hogy több fát vagy több eltárolt karbont fedeztek fel. Egyszerűen csak olyan számokkal vázolták fel a globális erdőrendszer állapotát, amelyet az emberek megérthetnek, a környezetvédelmi szakemberek és politikusok pedig felhasználhatnak.
Míg a szám kellemesen meglepte őket, rossz hírekkel is szolgáltak a Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban, hiszen a számítások feltárták, hogy az erdőtakaró mérete az emberi civilizáció megszületése óta csaknem megfeleződött. Az erdőirtás üteme sem csillapodott: az ember jelenleg évente mintegy 15 milliárd fát vág ki a tanulmány adatai szerint.

A kutatók vizsgálatukat mintegy 400 ezer fasorábrából származó, igazolt számra alapozták.  Ezt követően műholdas felvételekkel határozták meg, hogy a klímához, domborzathoz, vegetációhoz, talajviszonyokhoz és emberi hatásokhoz hasonló tényezők miként befolyásolták a fák sűrűségét. A fák számának regionális megoszlását felbecsülő modellek kifejlesztésével végül globális térképet rajzoltak fel, amely szerint megközelítőleg 3,04 billió fa található a bolygón.
A közlemény szerint a fák legnagyobb sűrűsége Oroszország, Skandinávia és Észak-Amerika szubarktikus régióinak boreális (hideg-mérsékelt égövi, főleg tűlevelű) erdőségeire jellemző. Az erdővel borított legnagyobb régiók azonban még mindig a trópusokon találhatóak, a globális falétszám mintegy 43 százalékának otthonai.

A számítások azt is feltárták, hogy a fák számát befolyásoló összes tényező közül az emberi tevékenységnek a legnagyobb a hatása, főként az erdőirtás és a földhasználat-változás révén. Az eredmények szerint összességében 46 százalékkal csökkent a fák száma, amióta az ember az ültetvények kiterjesztése céljával megkezdte az erdőirtást.
Amellett, hogy oxigént, üzemanyagot és menedéket kínálnak, a fák nagy mennyiségű szenet tárolnak el, amely felszabadulva hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A World Resources Institute kutatóintézet tanulmánya szerint tavaly körülbelül 18 millió hektárnyi erdőtakarót veszítettünk, ennek több mint felét a trópusi területeken.

No events