2015/09/09 - Egyre növekvő figyelmet szentelnek a tudományos tanulmányok és döntéshozók egyaránt azoknak az előnyöknek melyeket az erdők nyújtanak az embereknek.

A fa vagy faanyag a termelés egyik legnagyobb előnye, és ezt biztosítja ez a fontos nyersanyag, hogy különböző célokra lehet használni. Míg rendelkezésre áll az az információ, hogy mennyi fát termelnek ki Európában, az általában nem volt világos, hogy hol történik mindez. Dr. Hans Verkerk (European Forest Institute) által vezetett tudósok csoportja egy nemrégiben készült tanulmányban vizsgálta térbeli minták alapján a fakitermelést, és az első alkalommal fejlesztett ki egy nagy felbontású fakitermelési térképet az európai erdőkről.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_terkep_wood_production_map.jpg
A kutatáshoz a tudósok összeállítottak egy adatbázist a fakitermelésről regionális szinten a 2000-ben és 2010-ban 29 európai országból. A szerzők azt találták, hogy a fakitermelés térbeli mintáit nagy mértékben meghatározta az erdő növekedési üteme, a fafaj és a terep egyenetlensége. A szerzők ezt az információt kiterjesztették regionális szintű fakitermelési térképek készítéséhez, amelynek felbontása 1 négyzetkilométer.
A fahasználat hatással van az erdők több más szolgáltatására is, valamint az erdők biodiverzitására. Ezek az új fakitermelési térképek ezért betekintést adnak arra, hogy a fakitermelés hol befolyásolhatja az erdők embereknek nyújtott más szolgáltatásait, valamint a biodiverzitást. A térképek használhatók a lehetséges biomassza-ellátási költségek becslésének javítására is.

No events