b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_batipanorama2015.JPG

Szekszárd, 2015. április 23. - A Gemenc Zrt. új létesítménye eddig soha nem látott nézőpontból mutatja be a szőlőültetvényeket 

Átadták a Bati-kereszt kilátót, a Gemenc Zrt. új turisztikai attrakcióját Szekszárd mellett. Az erdőgazdaság új beruházása eddig soha nem látott nézőpontból tárja fel a Szekszárdi borvidék egyedi panorámáját és Sötétvölgy erdőtömbjének különleges látványát.

b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_bati_kilatoavat2015.JPG

Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója beszédében kiemelte: „Erdőgazdaságunk felelősen gondolkodik a társadalomról, a közjólétről és a természetvédelmi szemléletformálásról is. Mint 100%-os állami tulajdonú társaság igyekszik minden illetékességi területéhez tartozó település polgára számára elérhető kikapcsolódást, ökoturisztikai értékeket nyújtani Szekszárdtól Bajáig, Keselyűstől Karapancsáig. A most megépített kilátó egyedülálló turisztikai attrakció abban a tekintetben, hogy olyan nézőpontból mutatja be a híres Szekszárdi borvidéket, amely nézőpontból még soha sem lehetett megcsodálni ezt a különleges természeti tájat.”

b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_bati_ugron2015.JPG
A kilátót ünnepélyesen átadta Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára és Ács Rezső, Szekszárd Megyei Jogú Város polgármestere.

BATI – KERESZT KILÁTÓ
A kilátó a Szekszárdi-dombság északi részén, annak egyik legmagasabb pontján, a Dél-Dunántúli Kék Túra, a Magyar Zarándokút és a Mária út közelében épült meg. Szekszárdtól nyugatra terül el az a közel 570 hektáros sötétvölgyi erdőtömb, ahol felállították a rétegelt-ragasztott fa elemekből készült kilátót. A 280 méter tengerszint feletti magasságban épült turisztikai létesítmény padlószintje 15 méter magasan helyezkedik el, teljes magassága mintegy 20 méter és egyszerre 18-20 fő befogadására alkalmas.  

b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_batikilato2015.JPG

A teljes beruházást – a kilátót és a mellette található erdei kirándulóhelyet, ahol parkoló, fedett pihenő és tűzrakó hely is várja a turistákat – 32,5 millió forintból valósította meg a Gemenc Zrt., melyhez az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból, az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtott támogatás 26,5 millió forintot tett ki.

A Gemenc Zrt. az elmúlt években több pihenőhelyet, forrásfoglalást és erdei játszóhelyet magába foglaló kirándulóerdőt alakított ki a környéken. A szekszárdiak nagyon kedvelik ezt a kirándulócélpontot, ezért határozott úgy az erdőgazdaság, hogy létrehozza a környék legjelentősebb közjóléti fejlesztését, a Bati-kereszt kilátót. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_batipanoramak2015.JPG

AZ ELMÚLT EGY ÉV ÖKOTURISZTIKAI FEJLESZTÉSEI A GEMENC ZRT.-NÉL
Az Országos Kékkör megújuló szakaszain idén tavasszal már új pihenőhelyek várják az erdőjárókat, Nyárilegelő és Baja között két híd megépítésével új nyomvonalon közlekedhetnek a kirándulók. Tavaly ősszel Baján megnyílt a Gemenc Vándorpont. A komplexum a gyalogos és a vízi turistáknak is ideális megállóhelye, de a legtöbb szolgáltatást a kerékpárosok tudják igénybe venni, hiszen ez a pihenő kerékpárjavító műhellyel, kerékpártárolóval, mosodával, közösségi információs helyiséggel várja a turistákat.

Szintén ősszel vehette birtokba a nagyközönség a Gemenci erdő északi kapuját, a Keselyűsi Fogadóépületet, a Sió-holtág mellett épült új madármegfigyelő tornyot, valamint a keselyűsi tanösvényt is. Mindezek előzményeként 2014 tavaszán megnyílt a pörbölyi Ökoturisztikai Központ „GEMENC KINCSEI – Élet az ártéri erdőben” című interaktív állandó tárlata, ahol élményszerű, az információk befogadását audiovizuális elemekkel segítő korszerű kiállítással találkozhatnak az érdeklődők. A fejlesztéseknek köszönhetően Nagyrezétben elkészült a Méhészeti Gyűjtemény, amelyet az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elismert méhészeti bemutatóhellyé nyilvánított.  Lassiban megújult, kibővült és érdekesebbé vált a Halászati Kiállítás. Malomtelelőnél pedig elkészült a Molnárka tanösvény, ahol játékos és érdekes formában ismerkedhetnek meg a legkisebbek a gemenci ártér csodálatos állataival, egyedi növénytársulásaival, meseszerű gombáival, misztikus történelmével. Ez a tanösvény megosztott elő helyezést ért el 2014-ben az Év Ökoturisztikai Létesítménye versenyen, tanösvény kategóriában.

1


No events