b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_ovisok2015.JPG
ForestPress fotók

2015. október 12. – A Lengyel-Annafürdői komplexum újabb látványossággal bővült: kilátót és a hozzá vezető lombkoronasétányt avattak.
A közeli Lengyel kisiskolásai lepték el a közeli magaslatot, és vették birtokba a létesítményt. A hivatalos avatásra a helyszínre érkezett Mózes Csaba, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese, Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, Mészáros István titeli prépost, Amreinné Gál Klaudia, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_megyeivez2015.JPG
Fehérvári Tamás köszöntőjében elmondta, örömmel jött erre a helyszínre ahova kedves gyermekkori emlékek is kötik. Wass Albert gondolataival folytatta mondandóját, miért is oly kedves számunkra e fákkal borított táj.
Annafürdőt a történelem tökéletes metszéspontjának nevezte, hisz’ egykor az Apponyi család fejlesztette a közeli épületcsoportot. A megyei központban örömmel figyelik, ha valamilyen gyarapodásra kerül sor a területen. Külön öröm, ha nem csak a gazdaság, hanem a környezet is gyarapodik.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_kilato2015.JPG

Konrad Lorenz szavaival figyelmeztetett, hogy minden ember egyéni felelőssége is a természet erőivel való takarékos gazdálkodás. A természetre pedig úgy kell tekintenünk, mint egyfajta hagyatékra, amit épségben kell átadni a következő generációnak. Felhívta a figyelmet, hogy nem helyes, ha, a gyermekek figyelmét csak az „okos” eszközök kötik le, nem jó, ha virtuális világra cserélik fel a természet világát. „Hiszem, hogy az okos eszközök világában vannak még, akik fel akarnak mászni a fára.” – tette hozzá.
Bársony István gondolataival zárva azt kívánta, hogy a jövő ne törje ketté a természet gyönge ágait, óvjuk együtt az élővilágot és töltsünk minél időt a szabadban!

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_mozes2015.JPG
Mózes Csaba gondolatai az erdőben töltött idő „megszentelésére” irányultak, és felhívta a figyelmet az országban folyó közjóléti programra. Az ilyen és az ehhez hasonló létesítmények fölépítését a fenntartható erdőgazdálkodás értékteremtése teszi lehetővé. A fából készült tárgyak elkészítéséhez néhány fát ki kell vágni, s azok anyagának feldolgozásával valósíthatók meg környezetünk berendezései.

 

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_gobolos2015.JPG
Gőbölös Péter, a Gyulaj Zrt vezérigazgatója avatóbeszédének elején személyes hangot ütött meg, elmondva, hogy valamennyi beruházás átadó ünnepségen öröm tölti el a szívét, legyen az termelő vagy közjóléti objektum, mert az előbbi a társaság gazdálkodását gyarapítja, az utóbbival pedig a társadalom gyarapodik. A játszótér, az interaktív tanösvény, a kilátó különösen kedves számára, mert a gyermekeknek készült. A megépült objektum generálkivitelezője a Gyulaj Zrt volt. Reméli, hogy az elkészült létesítmények magukon hordozzák az építtető szándékát. Az interaktív tanösvényen bemutatható az ökoszisztéma teljessége, a talajtól a vizeken át a cserjeszint, az állatvilág.  

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_alkotok2015.JPG
Fontos kötelezettségének eleget téve felsorolta név szerint azokat, akik a beruházásban részt vettek.

Generálkivitelező: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. irányításával az alábbi munkatársaik dolgoztak kiemelkedően a kilátó építésében (az előkészületekben és a kivitelezésben egyaránt):
Gál László erdőművelési és közjóléti ágazatvezető
Kertai László erdei iskola vezető (saját dolgozók irányítása, faanyag készletezés), Szegedi Viktória erdei iskola vezető helyettes (interaktív eszközök tervezése), Vavra Zsolt parkerdei gondnok (saját dolgozók koordinálása és faanyag megmunkálás), Lengyel-Annafürdő fizikai dolgozói (faanyag-megmunkálás és felületkezelés, területrendezés)
Sörös Pál keramikus (interaktív eszközök makettjei), Hőgyész Erdészet dolgozói (saját akác és fenyő faanyag kitermelése), statikai tervezés: Reichertné Guth Éva, műszaki ellenőr: Márton Attila, Arbitrio Mérnök Kft.
Felelős Műszaki vezető: Ribányi Péter.
Alvállalkozók:
Mohai Károly, MOHÉP Kft (kőműves és ácsmunkák), Ötvös Zsolt (MOHÉP Kft. felelős műszaki vezetője), Papp Károly, Nyisztor János és munkatársai (ácsmunkák), a legtöbbet ők voltak az építményen!, Fehér Gábor, Fehér Gbau Kft (területrendezés, földmunkák), Patkós Gábor (Patkós Stúdió Kft, interaktív eszközök), Bajkó László, Závod (faanyag-feldolgozás).

 

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_meszaros2015.JPG
Ezt követően Mészáros István titeli prépost megáldotta a kilátót.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kérem, engedjék meg, hogy mielőtt áldást adnék, elmondjam, megtisztelő a számomra Gőbölös Péter úrnak, a Gyulaj Zrt. vezérigazgatójának, itt, a Lengyel-Annafürdőben elhelyezett Sasfészek-kilátó megáldására szóló felkérése. Senkinek nem kell bizonygatni, hogy mennyire bonyolult történelmi szövegkörnyezet az, amiben élünk. Mindenki szeretne világosan látni, eligazodni.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_gyerek2015.JPG

Ez a kilátó nemcsak fizikailag, de szimbolikusan is azt szolgálja, hogy rálátásunk legyen a világra, a környezetre ahol élünk, és biztonsággal el is eligazodjunk benne. Sok éve van szerencsém ismerni a Gyulaj Zrt. kivételes értékteremtő tevékenységét, amibe a mostani alkalom is jól illeszkedik. Kívánom, hogy lendületük töretlenül megmaradjon az erdő és a vad harmóniájának szolgálatában, és annak társadalom felé való bemutatásában.
Könyörögjünk! Istenünk, minden áldás forrása, alázattal kérünk, áldd meg ezt a kilátót, hogy dacolva az idő viszontagságaival, biztonsággal kínáljon alkalmat az erre járónak felülemelkedni a világ dolgain. Segíts, hogy itt ne csak nézzünk, hanem lássunk is: felismerjünk Téged a teremtett világ szépségében, csendben tudjunk lenni a világ zajai közepette és békét nyerjünk szívünkben.
És a mindenható Istennek, az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek áldása szálljon le erre a kilátóra és maradjon is rajta mindenkor. Amen.
      

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_szalag2015.JPG
Az ünnepi aktus végén a nemzeti színű szalag átvágására került sor.

Ezt követően a Lengyeli Óvoda kicsinyei adtak verses műsort.
Végül a Kaposvári Roxínház művészei betétdalokat adtak elő a Dzsungel könyvéből és a Vuk-ból. (Z.)

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_roxin2015.JPG

 

Gál László erdőművelési és közjóléti ágazatvezetőt arról kérdeztem, hogy az építkezéshez fölhasznált faanyag honnan származik
- A kilátó építése során arra törekedtünk, hogy a lehető legkisebb környezeti terheléssel járjon mindez. Tehát az építési anyagot a környékben szereztük be. A kilátó akác faanyagának zöme a Lengyeli Erdészkerületből, a tető alatti fenyő pedig a Hőgyészi Erdészetből származik. Azzal, hogy az akácot választottuk a kilátó faanyagául, sok faanyag tartósítási költséget takarítottunk meg. A faanyagot az öt km-re lévő fűrésztelepen dolgoztattuk föl.

 

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulaj_sasfeszek_setanyak2015.JPG
- Mai szóhasználattal: kicsi az építkezés ökológiai lábnyoma.
- Igen. Ez a kilátó nem túl magas, de az erdőre szép kilátás nyílik. A kilátó alatt elterülő vörös tölgyes különösen szép látványt nyújt ősszel. Igazi színorgia látható föntről. Az interaktív eszközökkel pedig a fiatal látogatók számára igyekeztünk még érdekesebbé tenni a látnivalókat. A közeli erdei iskolásoknak jó program lesz a kilátó, és évente 10-20 ezer látogatóra számítunk.

No events