b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulavandor_gyulavandor_bitaymo2018.JPG
ForestPress fotók


2018. június 26. - Az egyesület állítson monumentális emléket annak a munkának, amit az önök elődei és önök végeztek Trianon óta; A reális, a hatékony és ésszerű természetvédelemnek kell a zsinórmértéknek lennie; Másfél évszázada zajlanak országszerte az erdészeti vándorgyűlések.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakciójának vezetője után Bitay Márton Örs, az Agrárminisztérium államtitkára lépett a mikrofonhoz.

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulavandor_gyulavandor_bitay2018.JPG
Elöljáróban örömét fejezte ki, hogy már negyedik alkalommal vehet részt a szakmánk legnagyobb rendezvényén.
Gratulált Gyula polgármesterének és képviselőjének a város fejlődéséhez.
Az Országos Erdészeti Egyesület már a kezdetekkor jelentős testületnek számított, mert az Országos Magyar Gazdák Egyesülete Köztelek utcai székházában tarthatta alakuló ülését – emlékeztetett a politikus. – Azóta is fontos pozíciót tölt be az erdészeti egyesület. Az utóbbi 7-8 évben egyre többen fejezik ki elismerésüket az erdész szakma iránt. Ezt egy mondatban foglalta össze az államtitkár: a magyar erdőket nem kell félteni a magyar erdészektől. A magyar erdészek alakították ki a magyar erdőállomány szerkezetét, a magyar erdészeknek köszönhetjük azt, hogy ma Magyarországon gyönyörű és gazdasági hasznot hozó erdőkkel rendelkezünk. Az előző parlamenti ciklusban sikerült az új erdőgazdálkodási törvényt elfogadni, és ez tovább öregbítheti az erdésztársadalom tekintélyét. Magyarország erdősültsége Trianon óta megduplázódott, folyamatosan növekszik. A Trianon okozta sokkot a magyar erdészek kiheverték, ez nem volt egyszerű dolog, hisz’ az erdőállomány 83 százalékát vesztettük el, és az Alma Mater székhelyének elhagyása is súlyos veszteség volt.

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulavandor_gyulavandor_hallgato2018.JPG

Közeleg Trianon száz éves évfordulója, és ha van Magyarországon társadalmi csoport, egyesület, amely átérzi, hogy mit okozott az ország számára ez az országvesztés, akkor az az erdészeti egyesület, és önök, a tagság. Éppen ezért kértem az elnökséget, hogy méltó módon emlékezzünk meg Trianon százéves évfordulójáról. Az egyesület álljon elő egy olyan tervvel, ami monumentális emléket állít annak a munkának, amit az önök elődjei és önök végeztek Trianon óta. Száz év alatt a veszteségből nyereségbe tudtuk átfordítani ezt az ágazatot. Megdupláztuk az erdőterületet, fásítottuk az Alföldet, és a legnagyobb ernyőszervezetek között tartjuk számon az egyesületet, amely a határon túli szervezeteket – az erdélyi, a felvidéki, a Kárpát-aljai, a délvidéki szaktársakat – is összefogja. Gratulált az államtitkár ehhez a munkához.
Kijelentette, hogy az erdészszakma zsinórmértéke továbbra sem változhat, a reális, a hatékony és ésszerű természetvédelemnek kell a zsinórmértéknek lennie. Bízom benne, hogy a jövőben olyan közegben tudnak együtt dolgozni a természetvédő kollégákkal, akik meghallják az erdész szakma szavát, és hajlandóak a természetvédelmi szabályokat ésszerű, reális, a magyar természetet megőrző rendszerben tartani. Örömét fejezte ki, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatóját, Tirják Lászlót is köszöntheti a vándorgyűlésen.
A klímaváltozásról szólva megjegyezte, hogy nagyon gyors válaszokat kell adnunk, mert nehéz időszak áll előttünk, hisz’ ilyen ütemű környezeti változásokra még nem volt példa. Nekünk kell ma kitalálnunk, hogy 50, 80, 100 vagy 120 év múlva melyek lesznek az életképes fafajok.

b_150_150_16777215_00_images_stories_gyulavandor_gyulavandor_bitaym2018.JPG
Az Országos Erdészeti Egyesület arra is büszke lehet, hogy olyan civil szervezet, amely Magyarország, a magyar emberek érdekeit szolgálja. Az ilyen egyesületeket a Magyar Kormány is tiszta szívből támogatja, reményei szerint még nagyobb mértékben, mint az elmúlt négy évben.
Az államtitkár kijelentette, hogy számít az erdészeti társaságok munkájára, mert gazdasági szempontból és a társadalmi elismertség tekintetében a gerincét alkotják a hazai erdőgazdálkodásnak. De nagyon számít a magánerdő-gazdálkodókra is, akik a vidéki emberek munkalehetőségeinek megteremtésével tudnak a legtöbbet segíteni.
Ígéretet tett az államtitkár, hogy mind a magán- mind az állami erdőgazdálkodók partnert fognak találni a magyar államban, a magyar kormányban, nem pedig béklyót, kerékkötőt, rosszul működő hatóságokat. Reményét fejezte ki, hogy közösen fognak dolgozni a sikerért, melynek mértéke többek között a közjóléti fejlesztésekben fog megmutatkozni. Szeretné, hogy az elmúlt időszakban ilyen fejlesztésekre fordított 15 milliárd forintot megdupláznák. Szeretné, ha a következő időszakban minden magyar általános iskolás eljutna erdei iskolába. Végérvényesen léphessünk ki az erdész-favágó sztereotípiából, és mindenki érezze, hogy az erdészek fontos munkát végeznek. Ehhez a munkához is kérem az önök partnerségét a kormány nevében a következő négy évben, kívánom, hogy hatékonyan és jól tudjanak dolgozni a jövő esztendőkben is – fejezte be beszédét az államtitkár. (zé)

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events