b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_jung_eatuzifa2018k.JPG
2018. szeptember 17. - Vevői Nyílt Napot tartott az Egererdő Zrt. 2018.09.13-án, ahol az apríték előállítás hátteréről, jelenlegi használatos technológiájáról és lehetséges jövőbeni fejlesztésről tájékoztatta a meglévő és potenciális üzleti partnereit.

A megnyitó után dr. Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója előadásában elmondta, hogy a 90-es években a gázfűtés elterjedése nagy gondot jelentett a tűzifa értékesítésben. A drasztikusan visszaesett lakossági tűzifakeresletet először a társaság külföldre történő faszén értékesítéssel, majd a Kazincbarcikai Fűtőműbe való nagy mennyiségű faanyag beszállításával oldotta meg.
Az erőmű bezárása után új lehetőség nyílt a piacon, a faapríték előállítása. Ezirányú fejlesztésben partnereink voltak a környékbeli nagyobb szállodák, kórházak és egyes közintézmények - mondta az Egererdő Zrt. vezérigazgatója.
Ennek megvalósítása a társaság részéről jelentős beruházást igényélt, melynek része volt az egri Tűzifaudvar kialakítása, mobil aprítógép vásárlása és új apríték tároló csarnokok építése.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_tuzifadarabolog2018k.JPG
A partnerek részéről is nagy beruházást igényelt az apríték tüzelésre való átállás, hiszen a gázkazánokat faapríték tüzelésére alkalmas kazánokra cserélték át, a gazdaságosságot szem előtt tartva.
Az előadás második felében elhangzott, hogy a Tűzifaudvar egyben helyszíne a hasított tűzifa értékesítésnek is. A konyhakész tűzifának a lakosság körében egyre nagyobb kereslete van, hiszen sokaknak nincs lehetőségük, idejük, helyük, eszközük a méteres vagy nagyobb hosszban vásárolt tűzifa darabolására, hasítására. Itt a Tűzifaudvaron minőségi hasított téli tüzelővel szolgálják ki a vevőket, hatóságilag előírt dokumentumok és hiteles mázsajegy kiállításával.
A vezérigazgató utalt arra is, hogy tévesek azok a hiedelmek, melyek az apríték előállításával hozzák összefüggésbe a lakossági tűzifaellátásban időszakosan jelentkező zavarokat, hiszen az évente termelt apríték mennyisége alig éri el a társaságnál megtermelt tűzifa 5 százalékát. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a lakosság tűzifával való ellátása és a szociális tűzifaprogramban jelentkező igények kiszolgálása továbbra is prioritást élvez a Zrt gazdálkodásában.
A program további részén Gyenes István a Felsőtárkányi Erdészet erdészetvezetője vezette körbe a Tűzifaudvaron az érdeklődőket. A rövid séta során a látogatók testközelből tekinthették meg a gépeket és az apríték előállítás folyamatát. Vigh Ilona - Zay Zsolt