2018. november 15. – Naprakész tudásmegosztás zajlott az MTA konferencián

„Erdőgazdálkodás határon innen és határon túl” címmel rendezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományok Szakbizottságának Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2018. november 12-én, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz kapcsolódóan.

Az MTA pécsi székházában jelentős érdeklődés mellett zajló szakmai rendezvényen a munkabizottság elnöke, Keszi László köszöntötte a résztvevőket. A konferenciát dr. Lénárd László akadémikus, az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság elnöke nyitotta meg.
A prezentációkat „tőmelletti”, terepen dolgozó erdőmérnökök tartották, ezzel is erősítve a munkabizottság egyik fő alapvetését, amely szerint a problémák megoldását nem elegendő a kutatóműhelyekben keresni.
A Magyar Tudomány Ünnepének 2018-as mottója: „HATÁRTALAN TUDOMÁNY”, így az előadók között hazánk jelenlegi földrajzi határán túlról érkező szakemberek betekintést nyújtottak az Erdély területén folyó erdőgazdálkodás természeti adottságai valamint jogi keretei közé.
Kádár Tibor-Sándor a Zetelakai Erdészet munkatársa a „Németországi Forestexperts program tapasztalatai a hazai és az erdélyi erdőgazdálkodás tükrében” címmel tartott előadást, amelyben kiemelte, hogy a német gyakorlat szerint az erdővel foglalkozó szakemberek magas társadalmi elismertséggel bírnak, munkájukat hatékonyan, a technika legújabb vívmányainak felhasználásával végzik.
A romániai erdőgazdálkodás aktuális kihívásai mellett Hargita megye érintetlen erdeinek helyzetét dr. Melles Előd, a Gyergyószentmiklósi Erdészet munkatársa ismertette, kitérve a román jogi szabályozás összetettségére, a hosszútávra tekintő stratégiai tervek hiányára, valamint bemutatta az érintetlen erdőterületek osztályozását, nyilvántartási rendszerét és annak bővítését célzó terveket.
Dr. Molnár Dénes, a Mecsekerdő Zrt. erdőgondnoka „Újulat vizsgálatok a Szászvár 39 F erdőrészletben” című prezentációja során a felmérések eredményeit ismertette, kiemelve, hogy az aktuális adottságokat tekintve a finom belenyúlások (lékek) nem segítik elő az elegyes állományok létrehozását a bükk jelenléte, dominanciája mellett.
Az erdőfelújításokban előforduló pajorkárok megelőzésére szolgáló új technológia ígéretes kísérleti eredményeit és az alkalmazott szereket is bemutatta a Zalaerdő Zrt. nyugalmazott erdőmérnöke, Bodor György.
A Mecsekerdő Zrt. munkatársai közül Németh László erdőgondnok a Pécsváradi Erdészet területén jelen lévő inváziós fajokat és az ellenünk alkalmazott irtási technológiákat, míg Burián Endre erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezető a drón használatának tapasztalatait, eredményeit mutatta be az erdőgazdálkodói gyakorlatban, kihangsúlyozva az eszköz további széleskörű alkalmazási lehetőségeit.
Dr. Varga Tamás a Mecsekerdő Zrt. üzemtervezési osztályának vezetője „Állománynevelés újragondolva – türingiai tapasztalatok alapján” című előadásában a növőtér szabályozásán alapuló állománynevelések lehetséges ökonómiai, ökológiai hatásait ismertette, hangsúlyozva a német gyakorlat által elért eredmények hazai hasznosításának lehetőségét/szükségességét.
A PAB Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottsága idén ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját, fő célkitűzése a térség tudományos alapokon nyugvó erdő- és vadgazdálkodásának előmozdítása.

Meghívó, az előadások anyaga és fotók a rendezvényről az alábbi linken érhetőek el:
https://drive.google.com/open?id=1SH1a_p8RVGPYQGEFFOgL93S-aXFw2sbr

Szakmai tartalmak a Mecsekerdő Zrt. weboldalán:
http://www.mecsekerdo.hu/szakmai-tartalmak

 

 

 

 

No events