Bukarest, 2013. december 12. - A hétvégén kezdődik a síszezon a Székelyföldön, több üdülőtelepen is megnyitják a pályákat és beindulnak a felvonók. A Madarasi Hargita Síközpont közleménye szerint  a legmagasabban fekvő magyar síközpontban szombaton rajtol az idény. A hóréteg vastagsága 40 centiméter, a pályákat pedig folyamatosan hóágyúzzák és tapossák. Az 1500-1700 méteres magasságon kialakított sípályák közül elsőként a kék és piros besorolású Súgó és Kicsi Mihály pályát, illetve a Csillagösvényt nyitják meg a sízők előtt.
    A Madarasi Hargitára vezető mindkét utat folyamatosan takarítják, az idén nem csupán a Szentegyháza felőli járható. A zetelaki önkormányzat az ivói utat is kiszélesíttette, így már használható személyautóval. A hólánc használata azonban mindkét úton ajánlott a meredekebb részek miatt - figyelmeztet a síközpont közleménye.
    A székelyek szent hegyének tartott Madarasi Hargitán összesen 4,5 kilométernyi pálya található, öt hóágyúzott és rendszeresen taposott sípálya, és ebben a szezonban is megépítik a hódeszkásoknak szánt ugratókat, csúszókorlátokat.
    Ugyancsak szombaton kezdődik az idény a Bucsin tetőn. A pálya Gyergyószentmiklóstól 30 kilométerre, Szováta irányába, az út bal oldalán fekszik. A hétvégenként üzemelő felvonó a főúttól 150 méternyire található. A hóréteg vastagsága 45 centiméter.
    Pénteken nyitják meg a közönség előtt a szovátai sípályát, ahol 50 centiméteres a hó.
    A Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat közleménye szerint a téli időszakban Szováta környékén folyamatosan jelen lesznek a hegyimentők, a Kelemen- és a Görgényi-havasokban pedig hétvégenként járőröznek.
    A Székelyhon.ro hírportál értesülései szerint a Csíki-medencében is bővülnek a sízési lehetőségek: a Kissomlyó oldalában lévő és a Marosfőhöz közeli beruházások mellett Gyimesfelsőlokon is új létesítmény várja a téli sportok kedvelőit, a Csíkszereda közelében lévő Piricskén szintén új pálya készül.
    A Csíkszeredától 30 kilométerre, a főút mellett lévő gyimesfelsőloki sípályán két felvonót építettek: az egyiket a 160 méteres gyerekpálya használóinak, a másikat pedig a 700 méter hosszú középnehéz és 800 méteres könnyű pályákon sízők és hódeszkázók használhatják. A nyitást december 21-re tervezik.