Tatabánya, 2016. február 5. - Tatabánya bányász hagyományait bemutató emlékévet szerveznek a városban 2016 végétől 2017 októberéig, a programsorozatban hagyományteremtő szándékkal megrendezik a bányászvárosok találkozóját is - tájékoztatta az MTI-t a polgármester.
     Schmidt Csaba elmondta, az emlékév december 23-án kezdődik, mivel 120 éve ezen a napon hozták a felszínre az első csille szenet a tatai medencéből. A rendezvénysorozat 2017. október 10-én zárul, Tatabánya várossá nyilvánításnak 70. évfordulójára emlékezve.
    Az emlékév alkalmából felújítják és közösségi térré alakítják a volt bányatiszti kaszinót, amelyet a város 2014-ben vásárolt meg romos állapotban. Az épületben a térségi bányászat történetét bemutató interaktív kiállítást hoznának létre, ennek egyik attrakciója egy 200 négyzetméteres terepasztal. A maketten méretarányosan elhelyeznék a tatabányai aknákat, a hozzájuk kapcsolódó üzemeket és csillepályákat.
    Az emlékév keretén belül a város külterületein még megmaradt aknalejáratokat és bányászati létesítményeket összekötő kerékpáros útvonalat terveznek, illetve a Jászai Mari Színház, Népház melletti ligetben a térség bányászatában kiemelkedő személyiségeknek emlékparkot alakítanak ki.
    A térség 1907-ben mélyített egyik első aknája 1944-ig működött, később társasház épült a helyén. A létesítményt falfestménnyel idéznék meg a ház tűzfalán.
    Az emlékév programjának kialakításában közreműködnek a Tatabányai Múzeum és a Vértes Agorája közművelődési intézmény vezetői, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének helyi képviselői, valamint a képviselő-testület frakcióinak egy-egy tagja.