b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_selmec_sopron100zaro2019.jpg
Fotó: Griechisch Tamás
  2019. november 26. - Könyvbemutatóval és festménykiállítással zárta le a Soproni Egyetem programsorozatát, amely annak állított emléket, hogy az intézmény jogelődje 100 évvel ezelőtt költözött el Selmecbányáról Sopronba.

A keddi rendezvényen bemutatott 4 mű átfogó képet ad a Soproni Egyetem gazdag múltjáról és bemutatja azt is, hogy ebben milyen fontos szerepet játszik városunk.
"Selmec, téged soha nem feledünk" - ezt a címet adták új könyvüknek dr. Bartha Dénes és Oroszi Sándor. Az igényes kivitelű kötet volt az első, amelyet bemutattak a zárórendezvény során. A mű elnevezése egy régi selmeci diáknótát idéz meg, amely utal a kötet tartalmára. 

b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_bartha_oroszikonyv2019.jpg

- A könyv mintegy 400 oldalon keresztül mutatja be Selmecbánya történetét, a magyar és német nyelvű bányászati, valamint erdészeti oktatásban betöltött szerepét. Illetve azt is, hogy milyen fontos szerepet játszott ez a város hazánk kulturális életében - osztotta meg velünk Oroszi Sándor, a könyv részszerzője. - Mindezt térképekkel, korabeli fotókkal és egy, a látványosságokat leíró melléklettel teszi szemléletessé - fűzte hozzá.
A szerzőpárosnak nem ez az első közös műve Selmecbányával kapcsolatban - a zárórendezvényen bemutatott kötetük immáron a negyedik olyan munkájuk, amely a magyar történelem tekintetében fontos várossal foglalkozik.

- Büszkén mondhatom, hogy Oroszi Sándor szerzőtársammal, évfolyamtársammal és barátommal 1991-ben jelentettük meg az első Selmecbányáról szóló könyvünket - idézte fel dr. Bartha Dénes, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar Növénytani és Természetvédelmi Intézetének intézetigazgató egyetemi tanára, a "Selmec, téged soha nem feledünk" című kötet társszerzője. - Ezt a későbbiekben továbbfejlesztettük és 2003-ban valamint 2009-ben jelent meg a második, illetve harmadik kiadás. Most pedig a negyedik, egyben utolsó könyvet hoztuk el - tudtuk meg tőle.
A rendezvény keretében bemutatták a Soproni Szemle tematikus számát is, amely a 100 éves évforduló előtt tiszteleg. - A helytörténeti folyóirat 73. évfolyamának 3. számában olyan helytörténészek nívós munkáit foglaljuk össze, akik saját szakterületükkel országosan elismert szinten foglalkoznak. A műben ebben a kontextusban mutatják be az intézmény áttelepülésének körülményeit - ismertette a munkát Bende Attila okleveles erdőmérnök.
A zárórendezvényen elhangzott: a Soproni Egyetem centenáriumi évének programsorozata méltó emléket állított az 1919. tavaszán lezajló nagy volumenű történelmi eseménynek. - Az egész esztendőn keresztül különböző rendezvényeink voltak, amelyeket a várossal közösen hívtunk életre, hiszen ez a programsorozat jórészt az akkori főiskola Selmecbányáról Sopronba meneküléséről szólt - emelte ki Prof. dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora. - Az intézet sohasem felejti, hogy Sopronyi-Thurner Mihály egykori polgármester mennyire sokat tett azért, hogy ebben a gyönyörű városban biztonságos és ideális otthonra lelhessen az akadémia. Ennek is köszönhető, hogy egyetemünk mindmáig kiváló kapcsolatot ápol Sopronnal - fejtette ki.

A rendezvényen bemutatták Gál Péter József alias "KVHZY" "Selmeci-soproni diákélet" című munkáját, illetve Lichner József: az Alma Mater kálváriás útja Selmecbányától Sopronig elnevezésű kötetét. Emellett megnyitották még Dr. Kovács Mátyás festménykiállítását is. Az eseményen Sopron Önkormányzata nevében Mágel Ágost és Abdai Zsolt önkormányzati képviselők vettek részt.