b_150_150_16777215_00_images_stories_ZALAERDO_rostagyula_vezer.JPG
ForestPress fotó


2016. október 18. - A Zalaerdő jubiláló trófeaszemléje alkalmából kérdeztük a vezérigazgatót

FP: Milyen benyomásokat szerzett a mai 15 éves jubileumi vadásztrófea kiállításon?
RGy: A rendezvény vége felé azt mondhatom, hogy ismét egy sikeres rendezvényt tartottunk, számolni sem tudom hány szakmai érdeklődő volt, és a társadalom más rétegeiből is jöttek. Híre ment annak, hogy itt 15 éve egy jelentős seregszemle folyik, ahol a látogatók megszemlélhetik a zalai erdőgazdaság tevékenységének keresztmetszetét és szakmai munkáját, eredményeit a vadászat tekintetében. A szemle a megelőző 14 évben is ezt a célt szolgálta. A trófeamustra természetesen hozzájárul a vadászat társadalmi elismertségéhez is.
FP: Mi a véleménye az idei eredményekről?
RGy: Az idei év várakozásainknak megfelelően jól sikerült, de megmondom őszintén, azt azért nem gondoltuk, hogy ennyire kiválóan fog sikerülni. Az elejtett bikák érmes összetétele és az agancssúlyok is úgy alakultak, hogy az elmúlt 10 év átlagában mindenféle mutatóban jobb a 2016-os év, mind az átlagsúlyban, mind a trófeás súlyban, mind az érmes arányban is.
FP: Mennyiben érintette a Zalaerdőt a vadászterületek átrajzolása?
RGy: Zalaerdőt egy terület esetében érintette, mert a többi területek különleges rendeltetésűek, és a tervük csak 2023-ban jár le. A baki terület volt egyedül, amelyet ujjá kellett alakítani. Itt egy racionalizálási törekvésünk nyert teret, úgy hogy 1300 hektárral csökkent a területünk. Más vadásztársasághoz került, de egyetértés volt, rendben lezajlottak az egyeztetések, és a terület-kijelölés talán a napokban már jogerőre is emelkedik, és 2017. március 1-től működhetünk tovább a megszokott keretek közt.
FP: A tájegységi besorolás terén milyen változások vannak a Zalaerdőnél?
RGy: Egyelőre a tájegységek tekintetében semmi különös nincsen. Természetesen erről akkor lehet majd mérleget vonni, ha egy-két év eltelt. A részleteket nem ismerjük, a határ az ismert, de hogy ez hogy fog működni, hogy fogják működtetni, az még nincs szabályozva, nincs kialakítva.
FP: Év vége felé haladva hogyan alakul az erdőgazdaság helyzete?
RGy: Dolgok komplexitását tekintve úgy gondolom, hogy kitérhetünk erre is. Összességében szintén kiváló évet zár a Zalaerdő, pénzügyi terveit messzemenően teljesíteni fogja, a beruházásaink is jól alakulnak, látható volt az idevezető út felújítása, ami az év legjelentősebb építési beruházása volt, szerencsére éppen a rendezvény idejére elkészült, bár nem úgy terveztük. Úgy vélem, hogy egy kiváló évet zárunk majd.
FP: Köszönöm a beszélgetést.
Szakács László    

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events