b_150_150_16777215_00_images_stories_egyetem_nahlika_soe_k.jpg
2020. március 16. - Beszélgetés prof. dr. Náhlik András rektorral

A járványügyi veszélyhelyzet miatt előrehozott tavaszi szünetben természetesen folynak az előkészületek a Soproni Egyetemen annak érdekében, hogy a jövő héttől minél zökkenő mentesebb legyen az átállás a távoktatásos rendszerre. Erről a munkáról kérdeztük röviden prof. dr. Náhlik Andrást, az egyetem rektorát. Terveink szerint a szünet minden napján beszámolunk erről a tevékenységről, tájékoztatva egyetemünk polgárait az előkészületekről. 
Rektor Úr! Múlt hét szerdán jelentette be a Kormány, hogy intézménylátogatási tilalmat rendel el a felsőoktatási intézmények tekintetében. Múlt hét csütörtökön és pénteken rektori szünet volt, most az előrehozott tavaszi szünetet töltik a hallgatók, a jövő hét hétfőtől pedig távoktatásos formában folytatódik a képzés. Milyen előkészületek történtek most ennek érdekében?  
Mindenekelőtt azt szükséges leszögezni, hogy a Soproni Egyetem oktatói mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a hallgatók részére biztosítsunk minden szükséges tananyagot ahhoz, hogy a félév követelményeit teljesíteni tudják.  Természetesen az új helyzet új megoldásokat követel, ezért ezen a héten valamennyi oktató és tárgyfelelős azt a feladatot kapta, hogy tekintse át, milyen módon lehetséges a tudás átadását a legjobban megoldani. Ennek az összeállítása folyik most, erről a munkáról a Minisztériumot is tájékoztatnunk kell. Az már most látható, hogy nem lehet, nem lesz egységes forgatókönyv ebben a tekintetben: különböző megoldásokra, különböző módon történő kapcsolattartásra kell számítani, de egy szabályt nem kerülhetünk meg: ez a kapcsolattartás nem lehet személyes, csak a virtuális térben, esetlegesen telefonon történhet.  
Mire készüljenek, mire számíthatnak a hallgatók?
Még a tanulást megelőzően is rendkívül fontos, hogy a tavaszi szünet időtartama alatt figyeljék és minden körülmények között tartsák be a Kormányzat és az Operatív Törzs utasításait, viselkedjenek felelősen ebben a helyzetben.
Egyetemi polgárhoz méltó, felelős viselkedést kérünk és várunk a tananyag elsajátítása tekintetében is valamennyi hallgatótól ebben a rendkívüli helyzetben. Folyamatosan kísérjék figyelemmel az Egyetem és oktatóik tájékoztatásait, és készüljenek arra, hogy március 23-tól folyamatosan, napi szinten foglalkozzanak a tananyag elsajátításával. Terveink szerint ez interaktív módon, tehát nem csak egyirányú kommunikációval történik, hanem a hallgatóknak folyamatosan kell visszajelezniük a feladatok elvégzéséről. 
 
A hallgatóknak el kellett hagyniuk a kollégiumot is.
Így van, és ez ekkora létszámnál, ekkora szobaszámnál és ennyi épületnél egyáltalán nem kis feladat. El kell mondanunk, hogy további nehézséget jelent a központi Operatív Törzs március 14-én szombat este érkezett, teljes kiürítésre vonatkozó döntésének való megfelelés. Erre a hallgatók, döntésemnek megfelelően 17-én kedden délután 14 óráig kaptak lehetőséget, akár hallgatótársuk írásbeli meghatalmazásával is. A külföldi hallgatók, és néhány magyar hallgató méltányossági kérelme alapján itt maradhatott, részükre folyamatos tájékoztatást adnunk a tennivalókról.

 

No events