2015. április 23. - A Földet, benne a környezetet, az erdőket, a vizeket, a termőföldet különösen óvni kell, ügyelve arra, hogy az a környezet, amelyben az ember a mindennapjait éli, tiszta és élhető legyen - mondta Fazekas Sándor A Föld napja alkalmából tartott ünnepségen.

A miniszter felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy A Föld napja cselekvő ünnep, az emberek jövőjéről szól. Nem mindegy, hogy milyen állapotban van az adott környezet, ahol élünk dolgozunk "ültetünk-e fákat, mire tanítjuk gyermekeinket, milyen példákat mutatunk" - mondta.
A szülőföldhöz való kötődés minden magyar ember sajátja - mutatott rá. Ezért a földhöz való ragaszkodás jellemzi a földművest, a parasztembert Magyarország minden táján, így az Alföldön, a Nagykunságban is - tette hozzá. Kifejtette: mindazok pedig, akik A Föld napja alkalmából munkájuk elismeréséül kitüntetésben részesülnek, az elmúlt években értékeket mentettek, értékeket őriznek és értékeket gyarapítnak egyben. Ezt a munkát pedig meg kell becsülni - mondta a miniszter.
Ezt követően Fazekas Sándor V. Németh Zsolttal, a minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárával munkájuk elismeréséül 35 személyt, illetve szervezetet ismert el Pro Natura Díjjal, emlékéremmel, miniszteri oklevéllel és a Magyar Táj Emléktábla adományozásával.