Budapest, 2020. július 2. - A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és az EU közös agrárpolitikájáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter, a találkozón a politikusok egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban (EU) - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
    

A közlemény szerint a két miniszter a koronavírus-járvány agráriumra gyakorolt hatásairól is egyeztetett a csütörtöki budapesti találkozón.
    A megbeszélésen a felek kölcsönös segítségnyújtásról biztosították egymást. A magyar miniszter hangsúlyozta, hogy hasonló nehézséggel kellett mind a két nemzetnek megküzdenie, a járvány a vendéglátóipari, turisztikai szektort valamint a szőlő- és borágazatot is érintette.
    Az agrárminiszter felhívta kollégája figyelmét a magyarországi fásítási programokra, amely válasz az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra is. Magyarország célul tűzte ki, hogy 27 százalékra növeli erdővel borított területeinek arányát.
    Nagy István ebben a munkában számít a szlovén szakemberek szakmai tapasztalataira is, éppen ezért fontosnak nevezte, hogy a két ország erdészetei között még szorosabb legyen a kapcsolat.
    Kifejtette: Magyarország az EU erdészeti stratégiájának kidolgozásában is szeretne együttműködni délnyugati szomszédjával.
    A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy az európai közös agrárpolitikával összefüggésben két átmeneti évre van szükség. A megbeszélés résztvevői a primőr termékekre és a piacvédelemre is felhívták a figyelmet, amelyet szerintük az unióban közösen hatékonyabban lehet képviselni. Az egyeztetésen a beporzók védelmének fontosságáról és az uniós mézpiac helyzetéről is tárgyaltak - írta az AM.

 

No events