2020. szeptember 16. - A lehetséges gazdasági következményekre tettek utalást.

Európai országok bírálták az amazonasi erdőirtást a brazil kormánynak küldött levelükben, és lehetséges gazdasági következményekre tettek utalást abban az esetben, ha Brazília nem változtat a jelenlegi tendencián.
Az erdőirtás „ijesztő mértékben nőtt” – áll a más országok mellett Belgium, Nagy-Britannia, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Norvégia által aláírt levélben, amelyhez hozzájutott a dpa német hírügynökség.
Az aláírók mélységes aggodalmukat fejezték ki az erdőirtásnak a globális éghajlatra, valamint az esőerdő biológiai sokféleségére és az ott élő bennszülött lakosság élőhelyeire gyakorolt hatásával kapcsolatban.
A Hamilton Mourao brazil alelnöknek elküldött levél szerint a jelenlegi amazonasi tendencia „egyre nehezebbé teszi” a multinacionális vállalatok számára, hogy teljesíteni tudják környezetvédelmi célkitűzéseiket, ami ahhoz vezethet, hogy kénytelenek lesznek máshol befektetni – áll a levélben.
Az EU és a Brazíliát is tagjai között tudó Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti, egyelőre aláírásra váró szabadkereskedelmi egyezmény mindazonáltal nem kerül szóba a levélben. Angela Merkel német kancellár viszont a legutóbbi alkalmakkor kétkedésének adott hangot a megállapodást illetően az erdőirtás miatt.