2020. október 2. - Tovább terjedt a tűz az Amazonas vidékén és a Pantanal mocsárvidéken 2020 első kilenc hónapjában, jóllehet Jair Bolsonaro brazil elnök továbbra is tagadja ezt, és a civil szervezeteket, valamint a bennszülötteket okolja az erdőirtásért.

A Brazíliában, Paraguayban és Bolíviában elterülő Pantanalban megháromszorozódott a tűzesetek száma, 6055-ről 18 260-ra nőtt január és szeptember között, ami 201 százalékos növekedést jelent – derül ki a brazil állami Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) adataiból.
Az ENSZ által a világörökség részének nyilvánított Pantanalban – amelynek nagysága megfelel Belgium, Svájc, Portugália és Hollandia együttes területének – még soha nem tombolt ekkora tűz az említett időszakban az adatok elemzésének 1998-as kezdete óta.
A tűz mértéke a brazil esőerdőben is fokozódott az idén, annak ellenére, hogy a kormány kifejezetten elkötelezte magát aziránt, hogy fellép a jelenséggel szemben a világot sokkoló 2019-es felvételek után.
Az Amazonasban 13,9 százalékkal nőtt a tűzesetek száma 2020 első kilenc hónapjában,
összesen 76 030-at jegyeztek fel, és ezeket az ökológusok részben a növekvő erdőirtásnak tulajdonítják a bolygó tüdejének tartott esőerdőben. Csak szeptemberben az amazonasi tüzek száma mintegy 60 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, miközben
a Pantanalban 180 százalékkal, ami történelmi rekordnak számít.
A lángok annak ellenére terjedtek el ilyen mértékben, hogy a brazil kormány korábbi döntésének értelmében július 16-tól tilos volt tüzet gyújtani a vetési szezon előkészítése miatt. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtöki értékelése szerint teljes mértékben „kudarcot vallott a jogi eszköz” a természeti katasztrófa megállítására. A szervezet akképp vélekedett: a helyzet súlyossága mindenekelőtt Bolsonaro kormányának környezetvédelmi politikáját tükrözi.
Jair Bolsonaro azt állítja, sikerült minimálisra csökkenteni a tűzesetek számát az országban.
Az elnök továbbra is a civil szervezeteket és a bennszülötteket okolja az erdőirtásért.
Bolsonaro az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán a múlt héten mondott beszédében védelmébe vette kormánya környezetvédelmi politikáját. Brazília „a legdurvább dezinformációs kampány célpontja” az erdőtüzek sújtotta Amazonasszal és a Pantanal mocsárvidékkel kapcsolatban – jelentette ki. A kormány zéró toleranciát tart fenn a környezetvédelmi bűnökkel szemben – hangoztatta. Úgy vélte, hogy a nemzetközi intézmények által támogatott, hamis információkat terjesztő kampány Brazíliához fűződő „homályos érdekeken” nyugszik.

 

No events