Kápolnásnyék, 2020. október 7. - A tavaly megkezdett, nagy sikert hozó Vadászfegyverek / Fegyvervadászok című rendezvénysorozat idén is folytatódik a kápolnásnyéki Halász-kastélyban: a sorozat nevét is viselő kiállítás idén a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben valósul meg .

  

  A Fejér megyei kastély igazgatója, Rodics Eszter az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft.-vel közös szerdai sajtótájékoztatóján beszélt az új tárlatról, amely október 17-én nyílik és amelyet ezúttal is szakmai konferenciával és fegyverbemutatóval kötnek össze. Az országos jótékonysági vadászat napjáig, december 27-ig látogatható kiállítás kurátora Kovács S. Tibor történész, a Nemzeti Múzeum tárigazgatója lesz, a tárlaton a múzeum fegyvertárában őrzött vadász- és céllövő fegyverek nyújtanak majd betekintést a 16. századtól a 20. század első feléig terjedő időszak vadászati világába.
    A mintegy 80 fegyvert felvonultató kiállítás egyik legkülönlegesebb műtárgya a híres Afrika-vadász, Kittenberger Kálmán (1881-1958) utolsó vadászpuskája lesz.
    A sajtórendezvényen bemutatták a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet, amely az író, utazó, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja előtt tiszteleg, s azok a vadászok kapják meg, akik sokat tettek a vadászkultúra népszerűsítéséért, a vadásztársadalom megbecsüléséért és példamutatással jártak társaik előtt. Az ezüst emlékérem Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása.
    Az eseményen L. Simon László országgyűlési képviselő elmondta: Széchenyi Zsigmond emlékének ápolása kiemelt jelentőséggel bír, mivel nemcsak vadászként szerzett érdemeket, hanem íróként is jelentőset alkotott, valamint a Velencei-tó természeti értékeinek megismertetéséért is sokat tett.
    A nonprofit kft. ügyvezetője, Fejes László beszámolt arról, hogy az eddig Magyarország területén megszervezett decemberi jótékonysági vadászat határokon átívelő együttműködéssé válik, amelynek célja a nemzetek vadásztársadalmai közötti összefogás megerősítése. Ennek első lépéseként együttműködési megállapodást írtak alá szlovák partnerükkel, román, szerb és szlovén kollégáik után, így a jótékonysági vadászat napján öt ország vadászai vesznek majd részt a kezdeményezésben.

 

No events