b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_lassigemenc2019.JPG

Baja, 2019. május 30.- A Gemenci erdőben a túraútvonalak egy része is járhatatlan

Az egymást követő árhullámok miatt Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének egyharmada víz alá kerül. A dunai áradás nem veszélyezteti a vadállományt, azonban a kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. 2019. június 2-ától teljesen szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton. Az erdőgazdaság egyben tájékoztatja a természetjárókat, hogy a túraútvonalak jelentős része nem használható.
 
Leáll a Gemenci Erdei Vasút
A kisvasút közlekedését két szakaszban szünetelteti az erdőgazdaság. 2019. június 1-jétől nem közlekedik a Rezét gőzös, az általa vontatott nosztalgiavonatok helyett is dízel vontatású szerelvények állnak forgalomba Pörböly és Malomtelelő között. Keselyűsből ezen a napon nem indulnak vonatok Gemenc-Dunapartra. 2019. június 2-ától szünetel a vonatközlekedés a Gemenci Erdei Vasút teljes szakaszán.
Víz alatt a turistautak is
A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán (hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája), valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_kektura_gemenc2019.JPG
Elmarad a vízitúra – nem ajánlott az egyéni túra sem
A 2019. június 1-jére, az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra is elmarad, az árhullám elvonulásáig a központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is. A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a Duna mellék- és holtágaiban, köztük a Rezéti-Dunán az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen lévőket. Az erdőgazdaság nyomatékosan kéri az egyéni túrára készülőket, hogy a fokozott balesetveszély miatt a gemenci hullámtéri területeken halasszák el a tervezett vízitúrákat.

 

No events