2010. augusztus 5. - Létezik a vadászkutyáknak e csoportja, amelyet újvilági hazájában igen nagyra becsülnek, de Európában alig ismernek. Az amerikai mosómedvekopókról van szó, amelyek eredeti megnevezése - coonhound - a mosómedve (ra coon) angol nevéből származik. De vadásznak velük másra is bármire, ami fára tud mászni.
A coonhound olyan szimatkutya, amelyet az újvilági vadászati stílushoz és munkafeltételekhez igazodva tenyésztettek ki. Amerika meghódításának időszakába foxhoundokat és egyéb kopókat importáltak ide vadászat céljából. Ezekből alakult ki az a keverék, amelyet később virginiai kopónak neveztek. Csakhogy a foxhound alkalmatlannak bizonyult az olyan állatok vadászatára, amelyek nem a föld alá menekülnek, hanem; a fa tetejére, mint a mosómedve, az oposszum vagy a vörös hiúz (bob-cat), illetve akár még nagyobb vadra, mint amilyen a puma vagy a feketemedve. A fa alatt a kopók könnyen elvesztették a nyomot vagy feladták az üldözést.
Olyan kutyára volt tehát szükség, amely kiváló szimatával képes követni a nyomot, emberi utasítások nélkül is üldözni és sarokba szorítani a vadat, és ami a lényeg: nem adja fel, hanem szemmel tartja akkor is, ha a fára menekül! A jó coonhound még utána mászni is megpróbál, de mindenesetre ugatva, felágaskodva jelzi a magasban rejtőző zsákmányt. A jó nyomtartás érdekében a legtöbb coonhound-vonalhoz angol vérebet is kevertek. Többféle mosómedvekopó létezik, amelyek színben és testalkatban különböznek egymástól. Talán a legismertebb közülük a termetes, olykor fél mázsánál is többet nyomó black and tan (fekete-cser) coonhound, amelyet nagytestű állatok vadászatára is alkalmaznak - ilyen ebeket láthatunk A medve című kanadai filmben. A kéken tűzött bluetick coonhound ősei közt a gascogne-i nagy kék kopó dominálj a vörösen tűzött (redtick) coon houndot pedig angol mosómedve kopó néven is ismerik. A vörös (redbone) coonhound az egyetlen, amely teljesen egyszínű – színe a mi magyar vizslánkéra emlékeztet, de az orrtükre sötét. Fehér alapon vörös és fekete foltjaival küllemében a treeing walker coonhound hasonlít leginkább a foxhoundra. Ez a fajta kiváló fáramászó-képességéről híres: olykor szó szerint követi a prédát az ágak közé, viszont (nyilván az angol vérebbel való keresztezés hiánya miatt) a többinél gyengébben teljesít hideg nyomon. A legkevésbé ismert a csoportból a tigriscsíkos plott hound, amelyet elsősorban vaddisznóvadászatra használnak.
Hazájukban eme kutyákat igen nagyra becsülik. Az Egyesült Államokban még külön temetőt is létesítettek a fajta jobblétre szenderült képviselői számára, amely a maga nemében egyedülálló a világon. Mirtse Áron

No events