Bukarest, 2013. szeptember 25. - Nem alkotmányellenes Romániában a kóbor kutyák elaltatását lehetővé tevő törvény - határozott szerdán a román alkotmánybíróság. A román parlament szeptember első felében szavazta meg, hogy elaltathatják a hatóságok azokat a kóbor kutyákat, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy napig senki nem fogad örökbe. Ezt a jogszabályt mintegy harminc törvényhozó támadta meg az alkotmánybíróságon, de a taláros testület elutasította észrevételeiket.
    A jogszabályt szinte azonnal aláírta Traian Basescu államfő, aki kilenc évvel ezelőtt maga kezdeményezte bukaresti főpolgármesterként a kóbor ebek elaltatását, sikertelenül. Az elnöki hivatal szerdán délután, röviddel az alkotmánybírósági döntés után adott ki egy közleményt, amelyben közölte, hogy Basescu kihirdette a törvényt.
    Bukarestben szerdán állatvédők tüntettek a parlament épülete előtt, amely az alkotmánybíróságnak is otthont ad. A román közvéleményt ugyanis hetek óta lázban tartja a kóbor kutyák ügye, amely ismét terítékre került azt követően, hogy szeptember elején kóbor kutyák martak halálra egy egyedül hagyott négyéves gyereket a román fővárosban.
    Az ügyészség még vizsgálja az esetet, de a hatóságok szükségesnek tartották a törvény azonnali elfogadását, ugyanis Bukarestben egyes becslések szerint több mint 60 ezer gazdátlan eb él az utcán.
    A kutyák jogait védő Vier Pfoten Alapítvány szerint az alkotmánybíróság szerdai döntése "szabad utat nyit a kóbor kutyák tömeges megölése" előtt. Az alapítvány felhívást intézett a polgármesterekhez és az állatorvosokhoz, hogy a kutyák elaltatását halasszák el, ameddig lehetséges, ugyanis a jogszabály lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy a 14 napos határidő után is az állatmenhelyeken tartsák a nem agresszív és az egészséges állatokat.

No events