Bukarest, 2015. december 15. - Több ezer juhász tüntetett kedden a bukaresti parlament előtt, majd a rendfenntartókkal dacolva az épület udvarára is behatolt az új vadászati törvény ellen tiltakozva, amely korlátozza nyájőrző kutyáik számát és december 6-tól április 24-ig betiltja a legeltetést.
     A vadászati törvény júliusban hatályba lépett módosítása értelmében a juhászok nyájanként egy kutyát tarthatnak síkvidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken. A jogszabály elfogadása előtt a mezőgazdasági tárca államtitkára áprilisban ezt azzal indokolta, hogy a juhászkutyák valójában ragadozóknak minősülnek az apróvadak szempontjából. A legeltetés téli tilalmát a nedves, felpuhult területek "pihentetésének", helyreállításának szükségességével magyarázta.
    A juhászok azt sérelmezik, hogy a kutyák számának korlátozása védtelenné teszi a nyájaikat a vadállatok támadásaival szemben, a vadászok pedig - elmondásuk szerint - sportot űznek abból, hogy lelövik az elkószált juhászkutyákat. Erre egyébként a törvény fel is hatalmazza őket.
    Az országból összesereglett, subákat viselő és kolompokat zörgető juhászok a rendőrkordont áttörve elfoglalták a parlament előtti utat, megbénították a közlekedést és azt követelték, hogy - a költségvetési vitával, illetve saját speciális nyugdíjuk megszavazásával elfoglalt - honatyák kimenjenek hozzájuk az épület elé és meghallgassák őket.
    Miután ez nem történt meg, a juhászok átmásztak a parlamenti palotát övező kerítésen. A csendőrök először megpróbálták könnygázzal visszatartani őket, majd később inkább kinyitották előttük a kapukat, és beengedték őket a palota udvarára. Az indulatosan kiabáló tüntetők egy küldöttségét beengedték a szenátus épületébe, ahol Calin Popescu Tariceanu házelnök fogadta őket, több törvényhozó pedig kiment a demonstrálók közé és azzal az ígérettel próbálta megnyugtatni őket, hogy törvénytervezetet terjesztenek a parlament elé, amelyben a juhászokat zavaró rendelkezéseket eltörlését kezdeményezik.

 A vadászok és a környezet védelme érdekében decembertől áprilisig legeltetési tilalmat vezet be egy új román törvény, amelyik ragadozónak minősíti és korlátozza a pásztorkutyák számát. A jogszabály ellen 4000 pásztor tiltakozott Bukarestben, többen a parlament udvarára is bejutottak.
Az AP információja szerint a subát viselő, kolompoló pásztorok közül több mint ezren áttörték a törvényhozás épülete előtti kordont és elfoglalták a parlament előtti utat. A rendőrök könnygázzal próbálták visszaverni a tömeget, de később engedtek a demonstrálók nyomásának és beengedték őket az épület udvarára, ahol több képviselővel és a házelnökkel is találkoztak. Azt az ígéretet kapták, hogy a pásztorokat érintő korlátozásokat kiveszik a vadászati törvényből.
Ragadozó juhászkutyák
A román vadászati törvény módosítása értelmében a juhászok nyájanként egy kutyát tarthatnak síkvidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken, mert a jogszabály a juhászkutyákat az apróvadak szempontjából ragadozónak minősíti. A december elejétől április végéig érvényes legeltetési tilalmat a nedves, felpuhult területek "pihentetésével" magyarázták.


Másképp látják
A pásztorok szerint a kevés kutya miatt védtelenné válnak nyájaik a valódi ragadozókkal szemben, a vadászok pedig valósággal sportot űznek abból, hogy lelövik az elkószált juhászkutyákat.

No events