2016.01.21. - Az Amerikai Kémiai Társaság szemléletes videóban magyarázza el, miért veszélyes a kutyákra a csokoládé, illetve minden más kakaótartalmú édesség. A vétkes a teobromin nevű alkaloid.
Mint minden kutyatulajdonos tudja, a kutyák hajlamosak sok mindent megenni, olykor ártalmas, sőt egyenesen mérgező dolgokat is. Ezek közé tartozik a kutyákra nézve életveszélyes csokoládé is.
A teobromin fokozza az éberséget
A csokoládé egy teobromin nevű alkaloidot tartalmaz, ami igen toxikus a kutyák (macskák és sok más állat) szempontjából. A teobromin a koffeinhez nagyon hasonló vegyület.
A teobromin – akárcsak a koffein – gátolja az agyban, hogy az éberséget szabályozó adenozin nevű vegyület eljusson a receptoraihoz.
Kis mennyiségben a teobromin növeli a pulzust és fokozza az agy oxigén- és tápanyagellátását. A kutyák azonban elég lassan bontják le a vegyületet, ezért a hatása tovább tart, mint emberben, ami nem szerencsés az állat központi idegrendszere számára.
Kutyáknál mérgezést okozhat
A teobromin-mérgezés tünetei 6-12 óra alatt jelennek meg. A tünetek közé tartozik a láz, a hasmenés, a görcsök, a hányás, a szapora légzés és pulzus. Rögtön erre a mérgezésre gyanakodhatunk, ha csokipapírt találunk szétszórva a kutyánk közelében.
A gyógyászatban használják a medián halálos adag (LD50) fogalmát, ami azt jelenti, hogy a méreg a kísérleti állatok felét elpusztítja. A teobromint tekintve a kutyák esetében ez az érték 300 milligramm/testtömeg-kilogramm. Az embernél 1000 milligramm/kilogramm, azaz több mint háromszorosa a kutyákénak (ezért nem fordul elő mérgezés még a csokiimádóknál sem).
A halálos mennyiség elég nagy
A különféle csokoládéknak eltérő a teobromin tartalma. A tejcsokoládéknak maximum 0,02% (60 mg/1 uncia, azaz 28 gramm), étcsokoládéknál 1,4% (400 mg/1 uncia).
Így tehát egy 20 kilogrammos kutyának az LD50 érték eléréséhez több mint 3 kilogramm tejcsokit, illetve majdnem fél kilogramm étcsokit kell elfogyasztania. Ez azonban a halálos adag. Ennél már jóval kevesebb is súlyos rosszullétet okozhat. Minél kisebb a kutya, annál nagyobb a mérgezés veszélye.
Amennyiben a kutyánk csokit evett, a hidrogén-peroxid-oldat itatása hányást vált ki. De mielőtt bármit tennénk, konzultáljunk az állatorvossal. A teobromin még veszélyesebb a macskákra, de azért nem kell különösebben aggódni. A macskák ugyanis egyáltalán nincsenek oda a csokoládéért, mert nem érzékelik az édes ízt. Pesthy Gábor

No events