2016.11.08 - Te is próbáltad már kitalálni, hogy vajon miről álmodik a kutyád, amikor békésen szunyókál? Talán a kedvenc játékáról, jutalomfalatról, esetleg a parkban rohangál? A kutatók most választ adtak erre a rejtélyre, ugyanis a Harvard tudósai úgy gondolják, hogy megfejtették a titkot.
Az ő elképzelésük szerint a kutyák arról álmodnak, akihez a legjobban ragaszkodnak, tehát a gazdájukról, Rólad! Dr. Deirdre Barrett a Harvard Medical School egyik tanítója, aki klinikai és evolúciós pszichológiára oktatja a hallgatókat, így magyarázta a felfedezést:
„Amikor az emberek álmodnak, akkor általában azok a dolgok jelennek meg, amelyek nagyon foglalkoztatják őket, csak nem túl valósághűen, hanem bizonytalan, logikátlan módon. Az állatok esetében egyelőre nincs okunk azt feltételezni, hogy mások lennének, mint mi.
A kutyák nagyon ragaszkodnak az emberekhez, emiatt nagy a valószínűsége annak, hogy még álmaikban is a gazdájuk arcát látják, az illatukat érzik, és arról álmodnak, hogy hogyan tehetik őt boldoggá. Az is lehetséges, hogy valami olyasmit látnak, hogy mi idegesíti a gazdát.”
A tudósok új magyarázata sok ember szemébe könnyet csalt, hiszen szívet melengető gondolat, hogy az ember legjobb barátja még alvás közben is a gazdájával foglalkozik, ám nem árt tudni, hogy egyelőre nincs kézzel fogható bizonyíték a kutatók feltételezésére.
Ami tény az az, hogy eddig két állat volt képes arra, hogy elárulja az embereknek azt, hogy miről álmodik. A két gorilla Koko és Michael volt. Az előbbi fantasztikus helyszínekről, emberekről mesélt a megtanult jelbeszéd segítségével. Ezzel szemben Michael olyan rossz emberekről számolt be, akik megölik a gorillákat. Mint kiderült, az ő családját orvvadászok gyilkolták meg.
A kutatók abban egyetértenek, hogy az emlősök alvásciklusa nagyon hasonló az emberekéhez, tehát esetükben is megvan a mély fázis, amelyben az agy sokkal aktívabb, mint máskor. Ezt követi a REM, amikor álmodnak.
A kis termetű állatok (például egerek) esetében az alvás szakaszai gyorsabban, kevesebb idő alatt váltják egymást, emiatt valószínű, hogy rövidebb, részletesebb álmaik vannak. Az elefántokra viszont már hosszabb alvásciklus jellemző. A hüllők esetében nincs REM/NREM fázis, tehát álmaik sincsenek.
S, hogy mi a helyzet a macskákkal? Ők addig nyugton fekszenek, amíg nem kezdődik el a REM fázis, mert akkor futnak, rúgkapálnak. A szakemberek szerint olyanok lesznek, mintha éppen egeret vennének üldözőbe.

No events