2017.07.11. - Birama Sissoko tábornok, a mali környezetügyi minisztérium tanácsadója szerint a három csokoládészínű kutya, Mitch, Bobby és Amy a legfrissebb tagjai annak a brigádnak, amelyet a nyugat-afrikai állam elefántállományát tizedelő illegális elefántcsont-kereskedelem felszámolására hoztak létre.

Dzsihadisták és lázadók miatt megnőtt az elefántcsont-csempészet
Mali északi részét 2012 márciusában dzsihadisták és a velük szövetséges tuareg lázadók szállták meg és, bár francia vezetésű hadművelettel sikerült visszaszorítani őket, a térségben még mindig nem szűnt meg a fegyveres konfliktus, és virágzik az elefántcsont-csempészet. Az ENSZ szerint az illegális elefántagyar-kereskedelemből származó pénzekkel katonai csoportokat támogatnak.
Mára mindössze 300 elefánt maradt Maliban. A helyi környezetügyi minisztérium korábbi közlése szerint 2012 óta nagyjából 167 állatot öltek le.
"Van egy forgalomban lévő elefántcsontkészlet. Ha ezt sikerül megszereznünk, akkor visszakövethetjük a szálakat egészen az orvvadászokig" - mondta Sissoko.
A tervek szerint a holland kacsavadászok, amelyek az amerikai Chengeta Wildlife nevű szervezet révén érkeztek Maliba, elkísérik az orvvadászat ellenes egységet a bevetésekre, és segítenek kiszimatolni az illegális árukat.
Susan Canney, a Mali Elefánt Projekt vezetője szerint az egység februári megalakulása óta ugyan egyetlen orvvadászt sem kaptak el, de ennek valószínűleg az az oka, hogy a vadorzók jelenleg meghúzzák magukat. Hozzátette: "a mostani fejlemények azonban megváltoztatják a játékszabályokat. Az orvvadászok és a kereskedők még mindig itt vannak. És ezúttal tetten érjük őket."

No events