2019. szeptember 2. - Jair Bolsonaro brazil elnök is belement.

Antonió Guterres ENSZ-főtitkár még csütörtökön, Japánban tett látogatásán vetette fel, hogy az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, szeptember 20-23 között rendezzenek az amazonasi helyzetnek szentelt találkozót. Jair Bolsonaro brazil elnök hétfőn megerősítette, hogy a közgyűlés szeptemberi ülésszakán vitatná meg az amazóniai erdőtüzek ügyét.
Bolsonaro újságíróknak nyilatkozva azt elmondta, hogy véleménye szerint a korábbi brazil kormányok elhanyagoltak és "gyakorlatilag eladtak a világnak" az Amazonas-vidéket. Emmanuel Macron augusztus végén viszont éppen Bolsonarót bírálta élesen, mert szerinte nem megfelelő a hozzáállása a katasztrófához. A francia elnök még azt is felvetette, hogy nemzetközi státuszt kellene adni az amazóniai esőerdőnek abban az esetben, ha a térség vezetői a Föld egésze számára ártalmas döntéseket hoznak.
A brazil elnök ezt követően azt mondta, nem fogadják el a G7-államok 20 millió dolláros gyorssegélyét, később viszont kijelentette, mégis igent mond a külföldi támogatásra, feltéve ha tiszteletben tartják országa szuverenitását és Macron bocsánatot kér a kijelentése miatt.
Az Amazonas 60 százaléka brazil területen fekszik, ahol augusztusban 30 901 tűzgócot regisztráltak. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti katasztrófa okozza, hanem az agrárterületek vagy beépíthető területek növelését célzó, szándékos erdőirtás vagy avarégetések.
Bolsonaro hatvannapos tűzgyújtási tilalmat rendelt el Brazíliában.

 

No events