2021. október 28. - Egy új tanulmány szerint az erdők már nem nyelik el, inkább kibocsájtják a szén-dioxidot.

A világ legjobban védett erdei közül 10 már szén-dioxid forrásnak minősül, annyira leromlott az állapotuk a klímaváltozás és az emberi tevékenység következtében. Az Unesco világörökségnek minősülő erdőket vizsgálta egy tudóscsoport és megállapították, hogy a szóban forgó 10 erdő az utóbbi 20 évben már több szén-dioxidot bocsájtott ki, mint amennyit elnyelt. A tanulmány azt is megállapította az összesen 257 erdő, ami hasonló védelemmel rendelkezik,
190 millió tonna szén-dioxidot köt meg évente, ez Nagy-Britannia éves kibocsájtásának a fele.
 – Már részletes adatokkal rendelkezünk arról, milyen fontos szerepe van az erdőknek a klímaváltozás enyhítésében – mondta a tanulmányról az egyik szerző, Dr. Tales Carvalho Resende. A kutatás a műholdas képeket és a helyi információkat összevetve számolta ki, mennyi széndioxidot nyeltek el és bocsájtottak ki a világörökségi védelem alatt álló erdők 2001 és 2020 között. Ezek az erdők kétszer akkora területen húzódnak, mint Németország – írja a BBC. 
A tanulmány megállapítja: az erdők szörnyűséges nyomás alatt állnak, minden védekezés ellenére. A mezőgazdasági területek növekedése, az illegális fakitermelés és az erdőtüzek mind az emberi tevékenységre vezethetők vissza. A tüzek miatt az erdők egy része inkább szén-dioxid kibocsájtónak számít már, ami saját magát erősítő kör: minél több tűz keletkezik, annál több szén-dioxid szabadul fel, ami még további tüzekhez és szélsőségesebb időjáráshoz vezet – hívták fel a figyelmet a kutatók, akik szerint azonnali intézkedésekre lenne szükség a CO2-kibocsájtás mérsékléséhez, vagy leállításához. 

 

No events