2004. december 17.
Nagy késéssel kezdődött meg az idei fenyő idény, a korábbiaknál sokkal kevesebb kereskedő kért helyfoglalási engedélyt utcai és piaci árusításhoz. Az első európai uniós karácsonytól mindenki tart, nem tudni, a multinacionális kereskedelmi láncok mire készülnek.
Szakemberek az ünnepek előtti napra óriási árháborút jósolnak. 
Évente mintegy kétmillió, más becslések szerint még ennél is több fenyőt vágnak ki karácsonyra Magyarországon, de az adóhivataltól való félelem miatt a kereskedők pontos adatot sohasem közölnek. Egyedül a zöldek bátorsága látszik növekedni, bár igyekezetük a vágottnál lényegesen, drágább töves fenyők piaci forgalmát nemigen lendíti fel. Még inkább igaz ez a bérfenyőkre. Néhány éve környezetvédők még a fenyőerdők lehetséges megmentőjeként beszéltek a kölcsönözhető élő ünnepi fenyőkről, a piaci igények azonban nem ezt tükrözik. Hiába az iparkodás, néhány ezer fánál több sohasem talál gazdára, a visszavitt és visszaváltott áru pedig ennél nagyságrendekkel kevesebb. Az idei ünnepre a zöldek újabb kampányra készülnek a gyökeres fák promoveálására.
Az idei fenyőpiac tehát nagy késéssel indul. Míg tizenöt-húsz évvel ezelőtt már Mikuláskor megkezdődött a szezon, az idén Budapesten csak december 15-én kezdődik a hivatalos „kampány". A vidékről érkező árusok tíz napot adtak maguknak az üzlet lebonyolítására. Kmetti Ágoston, a Kisosz budapesti elnöke adatai szerint december elejéig csupán a tavalyi létszám harmada kért helyfoglalási engedélyt a piacokra és a kijelölt közterületekre. Évek óta csökken a fenyőt árusítók száma és a kínált fa mennyisége is. Régebben egy-egy árus két-háromezer fenyővel indult szerencsét próbálni, manapság jó, ha a tizedét megkockáztatja. A kenyerét valamikor szintén fenyőárusként kereső szövetségi elnök, úgy véli: mindezért azok a kereskedelmi láncok és benzinkutak a felelősek, amelyek rendre leverik a fenyőárat. Várhatóan az idén sem lesz ez másként, bár a minőséget igencsak lehetne kifogásolni - hívja fel Kmetti Ágoston a figyelmet arra, hogy több benzinkútnál és bevásárlóközpont előtt már az ünnepeket megelőző három-négy héttel árulni kezdték a csak korlátozott ideig felhasználható vágott fenyőt.     
Az igazi árusok számára az idei karácsony, azáltal is bizonytalanabb, mint a többi, mivel' senki nem tudja, mire készülnek a multinacionális láncok! Óriási a félelem attól, hogy az uniós mozgási szabadságot kihasználva potom árú külföldi fákkal árasztják el a magyar piacot.
Kmetti szerint félő, hogy a bevásárlóközpontok az utolsó pillanatban ingyen fogják osztogatni az egyébként gyenge minőségű fákat, mert tavaly nagyon sok fenyő megmaradt. Hogy a félelmük nem alaptalan, jól mutatja: nemrégiben egyetlen villamosjegy áráért tíz-tizenöt kiló krumplit kínáltak egyik-másik hipermarket parkolójában. A fenyőárusok azonban ígéretük szerint most is hajthatatlanok maradnak, és még december 24-én sem fogják ingyen odaadni senkinek a megmaradt fákat. Ezzel a meggondolatlan lépéssel ugyanis a következő évek üzletét és saját megélhetésüket kockáztatnák.
'
Normanntól lucig
A vágott normann fenyő métere 2900 forintba kerül. Ugyanez extra minőségben, másfél méteres magasságig 3900 forint, 1,6-2,2 méter között 4900. A 2,3-2,5 méteres fenyőket már darabra adják, 15 ezer forintot kérnek értük, a 2,6-3 méteres darabok ára 22 ezret kóstál, míg a 3,1 méteresnél nagyobbak 26 ezer forintba kerülnek.
Az élő fenyők érthetően drágábbak, mint a vágottak. A szürke lucot földlabdás és konténeres változatban is árusítják; ára 60-80 centiméteres méretben 1750, illetve 2950 forint darabonként. A 80-100 centiméteres fenyőért 2190-3690 forintot kérnek, az 1-1,25 méteresekért 2790-4290 forintot kell fizetni. A másfél méteres lucfenyő 3490-4490 forintba kerül. Az ezüstfenyők még drágábbak az alig egyméteres ára földlabdásán 3690 forint, a konténeres változata 5190 forintba kerül. Az 1-1,25 méteresért 5090-6590-et kérnek a másfél méteres darabok 7600-9100 forintot kóstálnak. A közkedvelt szerb lucfenyő sem sokkal olcsóbb, az 1-1,25 méteresek 4590-5890 forintba kerülnek, a másfél méter körüliekért 6700-8200 forintot kérnek.
Összeállította: Varjú Frigyes