2004. december 15.

Már nyolc használható síterep várja a turistákat, de...

A magas-tátrai viharkárok felszámolására több állami és civil szervezet számlát nyitott. Egyes cégek pedig, mint például az Opavia-LU Kft. is, eladott termékeik árának egy részét szánják a kárenyhítésre. A szárazsütemény- és ostyaszelet-készítő társaság a 2004 decemberében és 2005 januárjában értékesített összes készítményeiből befolyt összeg bizonyos hányadát erdőfelújítás céljára a Tátrai Nemzeti Park számlaszámára utalja át. A kft. vezetői és dolgozói remélik, hogy több millió koronával sikerül hozzájárulniuk az elpusztult területek mielőbbi helyreállításához.

A három szlovákiai telefonszolgáltató cég pedig adománygyűjtő vonalat létesített. A társaságok ügyfelei a megadott számok tárcsázásával vagy SMS küldése révén 20 (Slovak Telecom), 25 (EuroTel), illetve 50 (Orange) koronával támogathatták a tátrai károk helyreállítását. Az akció jóvoltából a ST 126 ezer 300, az Orange 896 500, az EuroTel pedig 3,4 millió koronát utalhatott át a katasztrófa sújtotta területek megsegítésére.
Nem biztos viszont, hogy a bajba jutott vidék megkapja az uniós szolidaritási alapból remélt támogatást. Segítségre ugyanis csakis akkor lenne az ország jogosult, ha a keletkezett kár meghaladná a 3 milliárd eurót, vagy a GDP 0,6 százalékát.
A kormány viszont elfogadta a Magas-Tátra megújítását célzó programok egyeztetésére alakult bizottság statútumát. A testület munkáját a miniszterelnök fogja irányítani, s a bizottság tagja lesz a mezőgazdasági és a környezetvédelmi tárca első embere is.
A természeti csapás érte Magas-Tátrában egyébként számos szálloda alacsony árakkal igyekszik turistákat „szerezni“ magának.
A csehországi kirándulók számára például továbbra is igen népszerű „Szlovákia szeme-fénye“. Mint a csehországi utazási irodák adataira építő Mag Consulting elemző cég felméréséből kitűnik, a téli szezon folyamán mintegy 130 ezer csehországi kiránduló látogat majd Szlovákiába és többségüknek épp a Tátra lesz a fő úticélja.
A tátrai síparadicsomokban a pusztítás ellenére sem állt meg az élet. A hét végén például már nyolc síterepet vehettek igénybe a síelés szerelmesei.
Sízni tehát már több helyen lehet, a közlekedés azonban továbbra is gondot jelent. Mivel a helyi érdekeltségű vasút pályája komolyan megrongálódott, a vonatjáratok helyett még mindig autóbuszok szállítják az utazni vágyókat. (LCZ)