b_150_150_16777215_00_images_stories_erdokar_kalif_tuzoltogyakorlat2015.jpg
2015. április 24. - Négy évvel a súlyos aszály után, a tűzoltók Kaliforniában újra veszélyes futótűz szezonra készülnek, mert csontszárazak a gyepek és sok a felhalmozódott elhalt, éghető faanyag.

Thom Porter, a Kaliforniai Tűzoltóság déli régióvezetője azt mondta a CNBC csatornának, hogy Kalifornia állam a tűz kockázata "elég extrém”. Az évnek ebben a szakában erre még nem volt példa. Készen állnak annak érdekében, hogy fenntartsák a beavatkozási képességüket, és egész télen karbantartották a járműveiket.
A Kaliforniai Tűzoltóság szerint a tűzoltók idén már több mint 150 erdőtűzre reagáltak, és ez a szám meghaladta a tavaly ebben az időben az államban történt tűzeseteket. 2015-ben a legnagyobb tűz ezek közül eddig északkeleten, Riverside megyében volt, ahol a lángok felperzseltek mintegy 1049 hektárt. Az úgynevezett nagysebességű tűz volt  a terület 96 százalékán. A tűz tetőfokán, közel 660 tűzoltó küzdött a lángokkal.
A hagyományos futótűz szezonban általában júniusában kezdődik; Dél-Kaliforniában azonban néha hamarabb elkezdődik a szezon a régió forró, száraz „Santa Ana” széljárása miatt, ami nagyban növelheti a tűzveszély kockázatát.

Anthony LeRoy Westerling, - aki tanulmányait a klíma és erdőtüzek témában folytatta Mercedben, a Kaliforniai Egyetemen -, elmondta, hogy a futótűz szezon meghosszabbodott az elmúlt években.
A Kaliforniai Tűzoltóság mintegy 70 tűzoltóautót tartott idén készenlétben a téli hónapokban, a fokozott tűzveszélyesség miatt.
"Ilyet még soha nem csináltunk a mi egész történetünkben" - mondta Porter. - "Már az év elején erősítenünk kellett."
"Az állam egész területén, az év elején akár két hónapig alkalmazásban vannak, a tűzoltók, a képzés, a személyzet minden gépjármű és a légierő" - mondta.
A Ventura Megyei Tűzoltóság, például hozott további legénységet felkészülni erdőtüzek ellen, és ezen a héten több tucat új gyakornok  szimulálta a fizikai megterheléses küzdelmet a tűzzel.
"Megyünk hétnapos szolgálatba, és visszük azokat az általunk használt további eszközöket, amelyek szállítanak minket az erdőtűz szezonban" - mondta Brendan Ripley, a Ventura Megyei tűzoltó kapitány.
Eközben a szárazság további kihívást is jelent a tűzoltóságnak az államban, tekintettel arra, hogy valamilyen rendszeres vízellátásról kell gondoskodniuk az erdőtüzek ellen, mert a természetes források kiszáradtak.
"Úgy látjuk, hogy ezek a vízkészletek, amik általában tele vannak vízzel, most vagy pocsolyák, vagy egyáltalán nem léteznek" - mondta Porter. „Helikoptereknek, a tűzoltáshoz szükséges vizet nagyobb távolságról kell szállítaniuk, ahol stabilabb víztározók és a nagy tavak vannak.” Jeff Daniels - CNBC Brian Sullivan

No events