b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_kinaifal2015.JPG

2015. április 27. - Kínában Nagy Falat „építenek” fákból az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a betolakodó Góbi-sivataggal szemben

Kína a világ legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátója, de részt is vesz egy hatalmas faültetési programban, amely segít ellensúlyozni a trópusi erdőirtásokat, és megkötni a klímaváltoztató szén-dioxidot a légkörből.
Kína újraerdősítési erőfeszítéseit, kombinálva Oroszországban a termelésből kivont mezőgazdasági területek erdősítésével, segített ellensúlyozni azt a 81 százalékos föld feletti biomassza szén veszteséget, amit a trópusi erdőirtás okozott 2003 óta - állítja egy új tanulmány a Nature Climate Change tudományos folyóiratban.
"A vegetáció növekedése elsősorban egy szerencsés kombinációja a környezeti és gazdasági tényezőknek és a hatalmas faültetési projektnek Kínában" - mondta Yi Liu, a tanulmány vezető szerzője a New South Wales-i Ausztrália Egyetemről. Liu elmondta, hogy a kínai erdők szén-dioxid tárolása mintegy 0,8 milliárd tonnára nőtt 2003 és 2012 között.
Elemezve két évtized műholdas adatait, a kutatók megállapították, hogy mintegy 4 milliárd tonna szénmennyiséget kötött meg a növényzet 2003 óta, míg a trópusi erdők csökkentek Indonéziában és Brazíliában, és a kártevők elszaporodása és a bozóttüzek miatt pusztultak az erdők Kanadában és az Egyesült Államokban.
Ezzel szemben Dél-Afrikában, Észak-Ausztrália és Oroszország egyes részein látszik vegetáció növekedése, amit segített a több csapadék és a magasabb szintű légköri CO2, előmozdítva a növények erőteljesebb növekedését, a tanulmány szerint. Kínában északon volt a legerőteljesebb a vegetáció növekedése, ahol az ország összpontosította a legfőbb erdőtelepítési erőfeszítéseit, valamint néhány további területnövekedés a délkeleti országrészeken, mondta Liu.
Megfigyelők szerint Kína erdősítési programja északon - más néven a "Zöld Nagy Fal" - a világ legnagyobb ökológiai mérnöki projektje. Az ország épít egy biztonsági övezetet fákból, amely végighúzódik 2800 mérföld hosszan, keresztül észak és északnyugat Kínán, és megpróbálja megállítani az előre törő a Góbi-sivatagot. Összességében 13 millió hektár új erdőt ültettek 2008 óta az országban az Állami Erdészeti Szolgálat szerint.

b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_kinainagyfalk.jpg
A kínai tervek kritikusai szerint, a nettó erdőterület tovább csökken az országban. Ez részben annak köszönhető, hogy számos új fafaj nem őshonos, hanem gyümölcs- és gumifa ültetvények, amelyek megkövetelik a nagy mennyiségű vizet, és a monokultúrák hajlamosak a betegségekre és kedvezők a kártevőknek. A Global Forest Watch szerint, Kína mintegy 523.248 hektár nettó erdőborítás veszteséget szenvedett 2011 óta. 2008 óta ez az éves veszteség, úgy tűnik, hogy csökken. Lily Kuo