2015. május 13. - Tehetetlenül nézi a mértéktelen fakivágásokat a Maros-ártér Természetvédelmi Park igazgatósága, mely szerint a jelenlegi romániai törvénykezés nem korlátozza kellőképpen a védett övezetben zajló fakitermeléseket.

A csálai erdőben székelő igazgatóság illetékesei sajtóközleményben adtak hangot elégedetlenségeiknek, mondván, rendkívül frusztráló, hogy nem tudnak jogi úton közbelépni a Maros-ártér Természetvédelmi Park területén zajló pusztítások kapcsán, annak ellenére, hogy egyre több civilszervezet fordul ilyen és ezzel kapcsolatos panaszokkal hozzájuk.

Az igazgatóság szerint Románia irigylésre méltó természeti adottságokkal, kincsekkel rendelkezik. Talán sokan nem tudják, például, hogy Európában nálunk tartják számon a legtöbb farkast, hiúzt és medvét, ugyanakkor a kontinensen Romániának van (egyelőre) a legnagyobb természetes erdőállománya. A természetes életterek megőrzésére több kategóriájú védett övezet, park létesült, mindezek összegségükben az ország területének mintegy 23%-át foglalják el.

Az érvényben lévő jogszabályok azonban továbbra is túl enyhék vagy könnyen kijátszhatók, ezáltal a jelenlegi fakitermelések komoly veszélybe sodorják a védett területek élőlényeit.

A Maros-ártér Természetvédelmi park területe 17455,2 ha, melyből az erdők 6467 hektárt foglalnak el, azaz a terület 37%-át. Ennek az erdős területnek csupán 700 (!) hektárján – a bezdini kolostor, illetve a Temes megyei Nagycsanád település környékén – tiltottak be kormányhatározattal bármiféle fakivágást. A többi erdős részen gyakorlatilag bizonyos fakitermelések engedélyezettek, még akkor is, ha a szakemberek szerint ezekkel a tevékenységekkel alaposan megzavarják a környék ökoszisztémáját, megcsonkítják a parkot.

Példaként felhozták a Csálai erdőben nemrég tapasztalt fakivágásokat, melyeket az aradi amatőr kerékpárosok közössége sérelmezett az igazgatóságon. A természetvédelmi park gazdái állítják: a megoldás nem az ő kezükben van, ők nem tudják megakadályozni ezeket a tevékenységeket. A jelenség megfékezéséhez országos lépésekre, közvitákra van szükség, melyek során módosíthatnák a jelenlegi jogszabályokat, oly módon, hogy a természetvédelmi területeken teljes mértékben tilos legyen bármiféle fakivágás. Sólya R. Emília