2015. május 14. - Az erdőtörvény kapcsán zajló cirkuszban sokan megvádolták az államfőt azzal, hogy a Schweighofernek kedvez. Számít ez?

Sem a visszahúzódó stílusa, sem az erdőtörvény körüli cirkusz nem rombolta Klaus Johannis államfő népszerűségét. Több mint négy hónappal a megválasztása után is vezeti a közszereplők bizalmi indexének listáját. Az Inscop által az Adevărul megrendelésére készített felmérés szerint a megkérdezettek 65%-a mondta azt, hogy bízik vagy nagyon bízik Johannisban. Februárban ez az arány 64,6% volt.


Nem meglepő Johannis magas bizalmi indexe, hiszen megválasztása óta kerüli az éles helyzeteket, amolyan csendes társként húzódik meg a politikai színtéren. Gyakorlatilag egyetlen egy téma, az erdőtörvény kapcsán veszíthetne népszerűségéből. Az államfőt több PSD-s politikus - legutóbb éppen Victor Ponta miniszterelnök is -, azzal vádolta meg, hogy engedett a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó lobbijának, amikor visszaküldte a parlamentnek az erdészeti törvényt.

A Johannist támadók sorát Doina Pană PSD-s képviselő nyitotta: a volt víz- és erdőgazdálkodási miniszter szerint is a Schweighofer közbenjárására nem hirdette ki Johannis az új erdészeti törvényt.

No events