2015. május 14. - A Nemzeti Erdőleltár (Inventarul Forestier National – IFN) adatai szerint tavaly 26,9 millió köbméter fát vágtak ki az országban, ebből közel 18 millió köbmétert hivatalosan, legálisan termeltek ki.

Hogy mi lett a többivel? A fele ellett, a másik felét ellopták. A sokkoló adatok láttán a kormány azt tervezi, hogy még a jövő héten betiltja a faexportot.

A Romania Curata nevű, önmagát antikorrupciósnak nevező portál idézi Gheorghe Marint, az erdőleltár vezetőjét, aki szerint ezek csak előzetes adatok, a számításokat folytatják, és elképzelhető, hogy kiderül, 9 millió köbméternél is több fát vágtak ki tavaly törvénytelenül.

Kicselezik az erdőradart

Az IFN fő feladata, hogy az erdőkinccsel kapcsolatos információkat összegyűjtse, kezelje és elemezze. Tevékenységét az Erdészeti Kutatóintézet (ICAS) keretében végzi, és terepmunka, műholdas adatok elemzése is beletartozik feladatába.

Közvetett módon a nagyarányú illegális fakitermelés diagnózisát az úgynevezett erdőradar is alátámasztja. A lakossági bejelentések alapján tavaly október óta ellenőrzött 7666 szállítmányból 1798 bizonyult illegálisnak, vagyis gyakorlatilag négyből egy szállítmánynak nem voltak törvényes eredetet igazoló iratai.

Ugyanakkor az 112-es sürgősségi hívószámra érkező bejelentések nyomán a rendszámokat ellenőrző központ nem tud információkat a szállítmány méretéről, tehát kiesnek azok az esetek, ahol a papírok ugyan rendben vannak, de a szállított mennyiség valójában jóval nagyobb annál, mint amennyi törvényes lenne. Ráadásul, ha egy szállítmány aznap nem esett át ellenőrzésen, ugyanazokkal az iratokkal legalább még egy szállítmányt lehet célba juttatni az Agent Green civil szervezet szerint.

Ha minimum 150 lejben számoljuk az illegálisan kitermelt fa köbméterét (a tűzifa ennél olcsóbb, a rönkfa drágább), a 9 millió köbméter után 1,35 milliárd lej üti a tolvajok zsebét.

Ponta „elszörnyedt”

A kormány ideiglenesen betiltaná mindenféle faáru exportját, az erről szóló sürgősségi rendelet tervezete a jövő héten kerülhet a kormány asztalára – jelentette be Victor Ponta miniszterelnök szerdán.

A kormányfő nem pontosította, milyen időszakra állítanák le a faexportot, illetve hogy a tiltás a nyersanyagra, a rönkárura korlátozódik-e, vagy a fűrészáru kivitelét is leállítanák. Ugyanakkor nyilvánosan elbocsátással fenyegette meg az igazságügyi minisztérium szakembereit, akik állítólag hátráltatják a faexport felfüggesztéséről szóló rendelet elfogadását.

Az MTI érdeklődésére Korodi Attila parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter elmondta, Románia elsősorban Kínába, Japánba és Közel-Keletre exportál fát, a legálisan kivágott 18 millió köbméter 23 százalékát.

Az országban három – osztrák, illetve svájci – cég, a Schweighofer, Kronospan és Egger vásárolja fel a legtöbb rönkárut: 2013-ban együttesen mintegy ötmillió köbmétert dolgoztak fel. Ez abban az évben 470 millió eurós árbevételt és csaknem 100 millió eurós nyereséget hozott a Schweighofernek. A szászsebesi Kronospan-üzem 2012-ben mintegy negyedmilliárd eurós forgalom mellett 0,3 milliós veszteséget jelentett, az Egger pedig 2013-ban 209 millió eurós forgalom mellett 14 millió eurós nyereséget könyvelt el.No events