2020. május 5. - A vészhelyzet kihirdetése után azonnal elkezdődtek a leépítések.

2020. márciusában a foglalkoztatók 1 098 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be az előző havi 363 után, ez azt jelzi, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után azonnal megkezdődött a leépítési hullám – írta a Portfolio a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján megjelent részletes magyar munkanélküliségi adatok alapján.
A leépítések leginkább a szállodai szolgáltatás, éttermi, mozgó vendéglátás, a háztartási villamos készülék gyártása, a fémmegmunkálás, az egyéb információ-technológiai szolgáltatás, vagyonkezelés (holding), a sportszer-gyártás, a falemez-gyártás, az erdészeti, egyéb erdőgazdálkodási tevékenység, a felsőruházat gyártása és az egyéb vendéglátási ágazatokat érintették, főként Budapesten, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs Szatmár-Bereg megyében.
A portál azt írja, hogy a nyilvántartott 281 ezer munkanélküli között 151,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 54,4 százaléka álláskeresési ellátásban, 45,6%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők közel fele (46,2%) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.
Az adatok szerint a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők számában 3,7%-os növekedést mutat. A 72,1 ezer tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 25,6%-os aránnyal szerepelt 2020. márciusában, a 25 éven aluli korosztályba 38,2 ezer álláskereső tartozott, az 55 éves és a felettiek száma 70,1 ezer fő volt. Az előbbiek 13,6%-ot, az utóbbiak pedig 24,9%-ot képviseltek az álláskeresők között.
A Portfolio azt írja, hogy márciusban összesen 59,4 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 7,0%-ot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,8%-kal nőtt.

 

No events