2020. június 4. - A hétszeres magyar ralibajnok ifj. Tóth János kedvelt hobbijával, a vadászattal kapcsolatban ajánl olvasnivalót.

Az elmúlt években többször is felmerült a vita a vadászattal kapcsolatban, pró és kontra hangoztak el érvek. Ifj. Tóth János, a magyar autóversenyzés legendás ikonja úgy gondolja, hogy a vadászat sokkal több annál, mint amit a hétköznapok során megtudhat róla az ember.
– Legutóbb Bán István Szarvasbőgés című könyvét olvastam el, körülbelül hetedszerre, ugyanis mindig találok benne valami újdonságot, amely újabb élményforrást jelent. Azért is vettem kézbe már ilyen sokszor, mert tudok azonosulni a mondanivalójával, én is nagyon tisztelem a gímszarvast. Húsz évvel ezelőtt játszódik a cselekmény, a középpontban pedig egy vadásztársaság élete és a gímszarvasok állnak. A szerző hatalmas szerelme a magyar vadállománynak és a vadászatnak magának, ami sokkal több annál, mint hogy agyonlövi az ember a vadat – ennél sokkal tartalmasabb, akinek pedig ebben merül ki a vadászat fogalma, érzelemszegény ember. A vadászat vadűzés és erdőzúgás, ahogy Széchenyi Zsigmond mondta, és Bán úr is ezt a hitet vallja. Elsősorban a vad óvása és a vaddal való gazdálkodás, amit szem előtt tart, és ez az, amiben én is hiszek, ezért is olyan szimpatikus számomra a mű.
Bár kezd mindenhol helyreállni a megszokott rend, úgy gondolja, sok szempontból hasznos volt a váratlan globális leállás.
– A karantén alatt mindenki át tudta rendezni a gondolatait, vagy jobban mondva inkább helyes kerékvágásba próbáltuk terelni őket. Ezért sem hiszem, hogy csak negatívumokkal volt tele az elmúlt időszak, egy pici pihenés jól jött a frusztrált mindennapok után. Fel tudtam töltődni az újabb kihívások előtt. A ralival kapcsolatban mint pilóta én nem funkcionálok, viszont a Peugeot 208-asra kiírt márkakupán induló fiataloknak próbálok segíteni a versenyek alatt. Most ezen a téren is leállás volt, viszont szép lassan visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba.
Dévai N. Csaba

 

No events