A Magas-Tátrában legalább 3-5 évre van szükség, mire a kidőlt fákat eltávolítják, és a talajt előkészítik az erdőtelepítésre a múlt heti vihar után. Arra pedig körülbelül 100 évet kell várni, mire az eredeti állapot helyreáll. A főbb útvonalakat már megtisztították a kidőlt fáktól, a turisták fogadására azonban még nem készültek fel a tátrai síparadicsomokban.

"Holdbéli táj." "Legalább egy évszázada nem volt ilyen katasztrófa." "Mintha a világ vége tört volna ránk." Ezek az idézetek sajnos nem egy fantasztikus regényből, hanem a szlovák napilapokból valók. Így jellemezték a szemtanúk annak az óránként 150, helyenként 170 kilométeres sebességgel száguldó orkán erejű szélnek a pusztítását, amely múlt hétvégén tarolt a Tátra Nemzeti Park területén. A szél szombatra virradó éjszaka tombolt a hegyekben, ekkora vihart még sohasem láttak a szlovákok.

"Remegtek az ablakok, nagyon erősen fújt a szél. Nehéz ezt szavakkal elmondani. A vihar nagyon erősen tombolt. Minden leesett a földre" - meséli az egyik szemtanú.

Az állatok ösztöneikre hallgattak és tömegesen menekültek a völgyekbe. A fák azonban menthetetlenül elpusztultak, két és fél millió köbméter fa dőlt ki a sorból. A 2 és fél kilométer széles és 50 kilométer hosszú erdősáv megsemmisülése a tavaszi áradásokra is hatással lesz.
- Tavasszal a hó eddig lassabban olvadt. Az erdő egyfajta szivacsként funkcionált, ami magába szívta a vizet, a párát. Ez a víz most le fog zúdulni a környező falvakra - magyarázza Peter Líska, a Tátra Nemzeti Park Állami Erdészeti Vállalatának igazgatója.

A gyufaszálként kidőlő fák leszakították a villanyvezetékeket is, így több településen áram nélkül maradtak a lakók. Simon Zsolt, Szlovákia mezőgazdasági minisztere elmondta: "Vannak még olyan területek, ahol nincsen áram, ott dízel aggregátort állítottunk fel, ahol pótáramellátást biztosítunk addig, amíg nem tudjuk felújítani újra a villanyhálózatot."

A főbb útvonalak már járhatóak, a még elzárt településekre helikopterrel szállítanak élelmet. December 20-án kezdődik a síszezon, akkor már vendégeket várnak a szállodák. A Magas-Tátra sebei azonban csak körülbelül egy évszázad múlva gyógyulnak be.

No events