A korábbi évekkel ellentétben idén karácsony előtt felesleges erdei őrjáratokat szervezni a budai hegyekben a fenyőfa-tolvajok megfékezésére, mert a természet megoldotta e kérdést.
A Budapesti Erdészet 6000 hektáros területének körülbelül 10 százalékát nálunk nem őshonos feketefenyő borítja, ezért fokozatosan fajtaváltást hajtanak végre  - mondta el Lomniczi Gergely, a Pilis Parkerdő Rt. munkatársa.

A feketefenyőket a XIX. század végén telepítették ide, miután a fővárosi építkezésekhez szükséges nagy mennyiségű faanyag miatt a lombos erdőket elődeink kipusztították. Helyükre csupaszon maradt talaj megkötésére a szárazságot jól tűrő feketefenyőt ültettek. Ezek a fenyőfák mostanra 80-100 évesek, elöregedtek, betegek, ki kell vágni őket. Éppen ezért most decemberben is az erdőgazdálkodás emberei döntik a Hármashatár-hegyen, a János-hegyen, Budakeszi mellett ezeket a fákat, amelyek azonban vastagságuk miatt alkalmatlanok karácsonyfának. Csupán a cellulózgyárnak szolgálhatnak alapanyagul - fűzte hozzá a szakember.
A kivágott fenyőfák helyén a több ezer éve itt honos lombos erdőt telepítik újra. Már november végéig több hektárnyi területet népesítettek be tölgy-, cser-, hárs-, kőriscsemetével az erdészek. Ahogy ezek a fák megerősödnek, úgy alakul át a hozzájuk kötődő élővilág is. Megtelepednek majd itt a különböző lágyszárú növények, valamint a fenyőerdőktől idegen som- és galagonyabokrok, ezek nyomán pedig újra több száz rovarfaj jelenik meg, mint például a már ritkaság számba menő szarvasbogár. A rovarok az e környékről eltűnt énekesmadarakat is visszacsalogatják, így néhány éven belül az eddiginél hangosabb madárénektől zengnek majd az erdők. Egyebek mellett újra több erdei pinttyel, vagy az odúlakó harkállyal is találkozhatnak majd a kirándulók - remélik az erdészek.

 

No events