Minimálárakat határoztak meg az elmúlt években a bérvadászati piacot kézben tartó vállalkozások, az árak összehangolásában a terméktanács és a Budapesti Agrárkamara is közreműködött. A Gazdasági Versenyhivatal a kartellezésért 182 millió forint bírságot szabott ki, melynek legnagyobb részét a terméktanácsnak kell befizetnie.
A bérvadászati piac azért került a Gazdasági Versenyhivatal látókörébe 2003. júliusában, mert felmerült annak gyanúja, hogy a mintegy 8 milliárd forint árbevételt elérő piacon minimálárakat határoznak meg - áll a GVH az Indexhez eljuttatott közleményében.

 A GVH emlékeztetett: az ajánlott vagy kötelező minimálárakban való megállapodás, az ezekre vonatkozó szervezeti döntés versenyjogilag kiemelkedően tiltott. Az ilyen egyezség megakadályozza, hogy az árak a kereslet-kínálat szerint alakuljanak. Az áregyeztetésben résztvevő vállalkozások nem érdekeltek az innovációban és a költséghatékony termelésben. Az egyeztetett ár megvédi a kevéssé hatékony versenytársat, és nem ösztönzi a szolgáltatás minőségének javítására és árának kedvezőbbé tételére. A piaci szereplők árai egységesednek, nem erősítik a piaci alkut, hanem az azonos árak alkalmazását sugallva gyengíthetik.
A vadászati kartell ügyében a többszörösen kiterjesztett eljárás végül is 34 vállalkozás ellen folyt és összesen 182 millió forintos bírság kiszabásával zárult. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanácsát 150 millió, Budapesti Agrárkamarát 15 millió, további 15 bérvadásztató és vadászatszervező vállalkozást összesen 17 millió forintra bírság megfizetésére kötelezte.
Vadászatszervezés
Bérvadászattal csaknem 1200 vadászati jogosult foglalkozik Magyarországom. Az 1995 óta működő Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanácsa 49 jelentős vadászati piaci szereplőt tömörít. A bérvadásztatók részben maguk végzik a szervezést, de bevonnak vadászatszervező vállalkozásokat a nagyjából 110 szereplős vadászatszervezői piacról. A vadászatszervezők szerveződése a 2002. júliusában a Budapesti Agrárkamara kebelén belül létrejött önálló osztály.
A bírság kiszabásánál a Versenytanács figyelembe vette, hogy Terméktanács kezdeményezte az egész piac befolyásolására alkalmas minimálárak meghatározását a 2002-2003, és a 2003-2004. évre. A 2003-2004. évi árak azonban a Terméktanács és a Budapesti Agrárkamara közös elhatározásaként jelentek meg a piacon, nem kívánatos kölcsönhatásban orientálva a bérvadásztató jogosultakat és a vadászatszervezőket

 

 

No events