2004. december 23.
ImageA legfőbb ügyész szerint 30 ezer forintot ér a vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett hatkilós vadásztrófea. A Somogy megyei vadászok szerint viszont ilyen olcsón képtelenség vadat elejteni a környéken, csak a több éves tetemekről levett trófeák kerülnek ennyibe.
A Somogy megyei Vadászszövetség elnöke, Diviánszki János szerint a legfőbb ügyész rivaldafénybe került szarvasagancsához hasonló trófeát a környéken 1500 eurótól 2100 euróig lehet ejteni. Az MSZP a mentelmi bizottsággal vizsgáltatja ki, hogy miért nem tüntette fel Polt Péter legfőbb ügyész vagyonnyilatkozatában a zsákmányt.

Tizedét éri
Polt Péter kedden sajtótájékoztatón mérte le nemrégen szerzett vadásztrófeáját, és állította, hogy annak értéke csupán 30 ezer forint. Az MTI szerint az általa "állományszabályozó vadászaton", vendégként Somogy megyében elejtett "rossz vérvonalú" selejtbika mintegy 6 kilogrammos villásagancsának értékét, a vadászati védegylet elnökének adatait figyelembe véve állapította meg. A törvény szerint a legfőbb ügyésznek a vagyonnyilatkozatában a tisztviselői alap tízszeresét, 330 ezer forintot érő ingóságokat kell feltüntetnie.
Somogy megyében azonban az árlisták szerint éppen ennyibe, illetve kicsit többe kerül egy hatkilós trófea, és csak a hosszabb ideje elhullott állatok talált agancsai kerülnek 30 ezer forintba. Egy, a mentelmi bizottság tagjainak köreiben terjedő videofelvétel szerint viszont Polt maga ejtette el a vadat.
Ez így nem ok
Diviánszki János az Indexnek azt mondta, még azt sem tudni, hol vadászott Polt. "De ez így nem oké" - mondta. "A vadászatot meg kell fizetni" - tette hozzá az elnök, aki szerint mostanában több vadász is egymástól érdeklődik, hol lehet a Polt által említett összegért vadászni, mert ők is nagyon szívesen elmennének oda. A trófeára kedvezményt adnak október 15-e után, ami 15 és 20 százalékos engedményt jelent.
Az ügyészség szóvivője egyelőre nem kívánt az Indexnek reagálni, mindenesetre úgy tudjuk, hogy az ügyészség vitatja az árlistát, mert szerintük nem a kereskedelmi értéket, hanem a csontértéket kell számítani, ami kisebb a vadásztársaság által említettnél.

Bohus Péter

 

No events