b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_szemetozd2020.jpg
2020. december 2. - Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. 

A munka azonban még korántsem ért véget, az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok területén év végéig folyamatos a hulladékmentesítés.
 Az akció mintaprogramja a Pilis Parkerdő Zrt. területén indult, ahol közel 200 köbméter szeméttől mentesítettek egy budapesti erdőfoltot a IX. kerületben. Az ősz folyamán az összes állami erdőgazdaság bekapcsolódott a munkába, aminek eredményeként országszerte már összesen 1100 köbméter szeméttől szabadították meg az állami erdőket. Ennek a mennyiségnek az egyharmadát, mintegy 350 köbmétert a hulladékradaron keresztül jelentettek be a lakosok, kétharmad részt pedig az erdőgazdaságok saját munkatársai derítettek fel.

b_150_150_16777215_00_images_stories_egererdo_szemetbatonyteny2020.jpg
 Az erdészetek tapasztalatai alapján a legtöbb esetben vegyes kommunális hulladék kerül ki az erdőterületre, de jelentős az illegálisan lerakott építési törmelék aránya is. Veszélyes hulladékot, például palát is nagyobb mennyiségben találtak, csak gumiabroncsból pedig több mint 50 köbméternyit gyűjtöttek össze. Az Egererdő Zrt. munkatársai az őszi program során, eddig Bekölce, Bélapátfalva, Parádsasvár, Sirok, és Mátraszentimre állami erdeiben végezték el az illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését és elszállítását, de még koránt sincs vége a munkának- mondta el ifj. Ősz Gusztáv, az Egererdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.
 A téli időszakban újabb takarítási akcióval készülnek az ország állami erdőgazdálkodói, köztük az EGERERDŐ Zrt., mely a program keretein belül 12 községhatárban összesen 18 helyszínen fogja megtisztítani az erdőt. Terveink szerint az akciónkban közel 200 köbméter szeméttől, köztük háztartási, elektronikai, építési és veszélyes hulladéktól tisztítjuk meg a természetet – mondja a szakember.  
A további szemétszedés nemcsak az ország környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentőségű. A járvány miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek. A jövőben a megelőzésre nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni – mondja ifj. Ősz Gusztáv – így a legproblémásabb pontokon térfigyelő kamerák és sorompók elhelyezését tervezzük. Figyelemfelhívásként pedig az illegális hulladékelhelyezés környezetkárosító és jogi következményeit bemutató táblák kihelyezését tervezzük. Persze továbbra is kérjük az erdőjárókat, hogy ha hulladékot észlelnek az erdőben, azt a Hulladékradar applikáción jelentsék, ezzel is segítsék a tiszta erdőkért végzett munkánkat!

 

No events