b_150_150_16777215_00_images_stories_kulfold_harry_studholme_guardian2020.jpg
Fotó: Jim Wileman/The Guardian2020. február 26. - A nem őshonos fajoknak az elegyes erdő részét kell képezniük, ha az Egyesült Királyság teljesíteni kívánja az erdőtelepítési céljait - mondta Sir Harry Studholme, az Erdészeti Bizottság távozó vezetője.

A nem őshonos tűlevelű ültetvények már régóta a természetvédők problémáját jelentik - az erdei fajok kiszorításával és a táj elrontásával vádolják. Az egzotikus tűlevelűek jobban fogják kezelni az éghajlati veszélyhelyzetet, mint a sokat ápolt lombos erdők, mondja az Erdészeti Bizottság távozó elnöke.
Sir Harry Studholme, aki az elmúlt hét évben Anglia erdészeti ügynökségét vezette, figyelmeztetett, hogy nem szabad megismételni a múltban bekövetkezett hibákat az erdőtelepítés során, ahhoz, hogy a kormány 2050-ig elérje a nettó szén-dioxid-kibocsátási célját.
Az új telepítések már kiábrándítják a Woodland Trustot, amely a múlt héten vállalta, hogy eltávolítja a Cumbriai orchideákkal teli vadvirágos réten ültetett csemetéket.
A szitka luc (Picea sitchensis) ültetvények létesítése a skót hegyvidéken és a Flow Country tőzeg lápnál az 1970-es és 1980-as években „tragédia” volt - ismerte el Studholme. (A Flow Vidék egy nagy kiterjedésű tőzeges és vizes terület Skócia északi részén, Caithness és Sutherland vidékén – a szerk.)
De azt mondta, hogy az erdők új generációjának, amely Nagy-Britannia erdőterületét a római korszak előtti legmagasabb szintre emeli, a nem őshonos tűlevelűekre és más egzotikus fajokra kell épülnie, amelyek jól alkalmazkodnak a gyorsan felmelegedő éghajlathoz.
Az éghajlatváltozási bizottság 1.550 milliárd új fát szorgalmazott 2050-ig - évente 30 000 hektár területet kell beültetni, és Nagy-Britannia erdőterületét 13 százalékról 19 százalékra kell növelni. A jótékonysági/civil szervezetek, beleértve a Föld Barátait és a Woodland Trustot, még több új fát hirdetnek - különösen a lombos őshonos erdőket.
A 2018-19-ben mindössze 13 400 hektár új erdőt ültettek - ez volt a legmagasabb évtizedek óta, és leginkább Skóciában.
Studholme szerint a kormány 2025-ig évi 30 000 hektárnyi célkitűzése „kemény, de megvalósítható”. „Minden eszköz a rendelkezésére áll az éghajlatváltozás kezelésére”.
Azt jósolja, hogy „sokkal nehezebb” elérni az 1970-es évek 40 000 hektár feletti szintjét. Az 1970-es évek erdőtelepítési boomját nagy adókedvezmények és a legolcsóbb földterületek felhasználása táplálta - az történt, hogy gyönyörű hegyvidéki tájak és ökológiailag értékes tőzeglápok lettek, amelyek szintén kritikus szén-dioxid-elnyelők.
Azt mondta: „Nagyon óvatosnak kell lennünk az erdőtelepítéssel való sietséggel, meg kell gondolnunk, hogy mit ültetünk. A fa egy életre szól, nem csak abban a pillanatban, amikor elülteted. Ez visszatéríti a gondolkodásunkat a kezdetekhez. ”
Noha a városi erdők növelése népszerű, ám ellentmondásos, Studholme szerint a nagyobb erdőtelepítés fő akadálya a mezőgazdasági földterületek magas ára. Az olcsó, rossz minőségű mezőgazdasági földterületre telepítés vitatott, mivel ez általában a hegyvidéki tájakon lehet, amelyet a vadon élő állatok és a nyílt mocsarak szempontjából értékelnek. De a drágább, termékenyebb területekre ültetve az a földterület kiesik az élelmiszer-előállításból.
Az évi 30 000 hektár elérésének kulcsa az erdészeti alap lesz a Brexit után, a mezőgazdasági termelők új pénzügyi támogatási rendszerén keresztül. Ezt a Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztérium fogja kidolgozni, de ösztönözhetné a gazdálkodókat az erdőgazdálkodásra való áttérésre is.
Skócia nagyrészt magánberuházások révén növelte az erdőtelepítést, ám Studholme szerint Angliában az Erdészeti Bizottság – ha állami források ösztönzik – kulcsszerepet játszhat az elérhető erdők új generációjának telepítésében, amelyek rekreációt, egészséget és biodiverzitást biztosítanak a lakosságnak.
De figyelmeztetett, hogy a természetvédőknek a nem őshonos tűlevelűekkel szembeni ellenérzése „szörnyen problematikus az éghajlatváltozás szempontjából”, mivel a gyorsan növő tűlevelűek nagyobb szén-dioxid megkötésre képesek, mint az őshonos lombhullató fák.
Az őshonos tölgy kemény fűrészáru több szénköbmétert tartalmaz. De még több köbméter faanyag van egy Douglas fenyőültetvényben, mert a fák sokkal sűrűbben állhatnak, és a fenyők gyorsabban nőnek.
Studholme szerint miközben az új erdőket nem szabad tőzeges talajra ültetni – ez már értékes szén-dioxid-elnyelő –, a nem őshonos ültetvények feljavíthatnának néhány nyílt mocsarat. Például Dartmooron a tűlevelű ültetvények táplálják a madarakat, köztük a vándorsólymokat, a csízeket és keresztcsőrű pintyeket, amelyeket nem találhatók meg a nyílt tájakon.
"Nem olyan mint a tarvágás, hogy a nyílt mocsarak jók, a tűlevelű ültetvény rossz" - mondta. - Jobb, ha páfrány van, mintha szitka lucfenyő? Az emberek foglalkoztatása, a szénelnyelés vagy a biológiai sokféleség szempontjából a szitkafenyő nem olyan rossz, mint amilyennek látszik. ”
Azt mondta, hogy nem létezik egyetlen „varázslatos” faj, de rugalmas és vegyes fafajú ültetvényekre van szükségünk a gyorsan változó éghajlat és az új fabetegségek korában.
"Az Erdészeti Bizottság több mint 100 éves tapasztalata az, hogy ha parancs jellegű válaszokat adunk, az helytelen" - mondta. „Megváltozik a föld, megváltozik a talaj, az éghajlat. Azt kell tennünk, ami a megfelelő minden egyes földterülethez. Nagyon rossz ötlet az erdészetben a paletta szűkítése csak az őshonos fajokra. ”
Hét elnökségben töltött év után Studholme nyugdíjba vonul, hogy több időt töltsön Devoni erdőjének kezelésével. Tölgy, Douglas fenyő, nyugati vörös cédrus és vörösfenyő ültetvényekkel rendelkezik, és kísérletezik a betegségekkel szemben ellenálló fafajokkal, valamint a diófajok kipróbálásával, amelyek jó termést biztosíthatnak a brit éghajlat melegedésekor.
Azt mondta, hogy a szarvast és a szürke mókust is ellenőrizni kell, ha egészséges új erdőket akarunk.
"Kényelmetlen dolog kimondani, bonyolult, de kezelt tájban élünk, és évszázadok óta ez a helyzet" - mondta.
Ha a lakosság el akarja hagyni a szennyező, egyszer használatos műanyag csemetevédők használatát, „a válasz az, hogy nincsenek őreink, és ez nagyon-nagyon jó a szarvasok ellen” - mondta.
Patrick Barkham

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events