2020. április 7. - Elkészítette a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Gemenc fenntartási tervezetét.

A Natura 2000 hálózatba tartozó, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület ezen dokumentuma az igazgatóság honlapján elérhető. Ez a természetvédelmi szempontból ideális kezelésre vonatkozó iránymutatás képezi az egyeztetés alapját a gazdálkodókkal és a hatóságokkal. A tervezettel kapcsolatos észrevételeket május 20-ig fogad az igazgatóság.
A 20 704 hektárnyi területen a fő célkitűzés a vizes, illetve vízi élőhelyek megfelelő, a természetes folyamatokhoz hasonló vízellátásának és vízjárásának biztosítása. A Duna-menti természetes élőhelyek fennmaradásának, valamint az ott élő, védett vagy ritka növény- és állatfajok életfeltételeinek biztosítása. A természetközeli erdőgazdálkodási gyakorlattal őshonos fafajokból álló, a társulásra jellemző szerkezetű és aljnövényzetű erdő kialakulásának elősegítése, az idős faegyedek kímélete, és a fekvő és lábon álló holt faanyag biztosítása.
A jelenlegi gyepterületek megőrzése, az inváziós növények állományainak (például zöld juhar, amerikai kőris, bálványfa, gyalogakác, selyemkóró) visszaszorítása. Cél továbbá a Duna-menti holtágak és mellékágak megőrzése, a természeti értékek felmérése, a változások nyomon követése, monitorozása és értékelése, a természeti és táji értékek megismertetése, a környezettudatos gondolkodás és a természetvédelmi szemlélet fejlesztése, olvasható egyebek mellett a dokumentumban. Kubatovics Tamás

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

No events