b_150_150_16777215_00_images_stories_biomassza_sefagtuzifatarolas.jpg
2020. április 20. - Tavasszal már felkészülnek az otthonukban fával tüzelő fogyasztók

Felkészültek az állami erdőgazdaságok, és ugyan a tavasz közepén kevésbé a télre gondolunk, most érdemes bevásárolni tűzifából, hogy az őszre kiszáradjon a tüzelő. A távhőszolgáltatóknál is most kezdődik a felkészülés, de sok lakásban még bebekapcsol a fűtés a következő hónap közepéig.
Már most érdemes a következő fűtési idényre gondolniuk azoknak, akik fával melegítik az otthonukat: ilyenkor a legjobb beszerezni a tűzifát. Az Agrárminisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy ha így tesz a fogyasztó, akkor őszig a kellő mértékben ki tud száradni a fa, így sokkal jobb lesz a fűtőértéke, mint az esetlegesen szeptemberben, októberben kivágott vizes fáé. Ezzel a költségeknek akár a harminc százalékát is meg lehet takarítani.
Március végén, a vegetációs időszak kezdetére a legtöbb erdőterületen már befejeződött a fakitermelés, és elegendő tűzifa van készleten a lakosság biztonságos ellátásához – közölték. Az állami erdészetek kidolgozták a favásárlás járványügyi szempontból biztonságos módjait is.
Érdemes tudni, hogy a legtöbb helyen megoldott az online fizetés vagy az átutalás, másutt meghatározott nyitvatartási rend szerint, a járványügyi előírásokat betartva fogadják a vevőket a pénztárakban. A tűzifákkal kapcsolatban sok a trükközés, ám például az erdőgazdaságoktól származó alapanyag egyben garancia arra is, hogy a vásárló valóban a kifizetett mennyiséget kapja kézhez, hiszen köbméterben történik az elszámolás, nem pedig súly alapján, ami nedves fa esetében sokkal nagyobb értéket mutat.
Az állami erdőgazdaságok ráadásul minden esetben számlával és szállítójeggyel igazolják, hogy legálisan kitermelt fát vásárol a vevő. Ez egyben azt is jelenti, hogy a faanyag fenntartható erdőgazdálkodásból származik, ahol minden fa utánpótlása biztosított. Több erdőgazdaság akár tíz-húsz százalékos akcióval várja most a vásárlókat, a kedvezmények térségenként eltérők. Egyes erdészetek házhoz szállítási akciókat is kínálnak, a belföldi fuvarozás zavartalan.
A távhőszolgáltatóknál is most kezdődik a felkészülés ideje. – A fűtési szezont követően a karbantartási munkák, a következő fűtési időszakra való felkészüléshez szükséges munkálatok most kezdődnek. Ezek zökkenőmentes elvégzéséhez, a megfelelő szolgáltatási színvonal biztosításához elengedhetetlen, hogy a távhőszolgáltatók számláit időben befizessék a fogyasztók. Kérek mindenkit, hogy ezekben a hónapokban a szolgáltatók és fogyasztók segítsék egymást, hogy a legjobb megoldásokkal vészeljük át ezt a viszontagságos időszakot – mondta Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke a szezonzárás alkalmából.
Kiemelte, hogy meggyőződése szerint a távhő komoly jövő előtt áll, a Nemzeti energia- és klímastratégiában lefektetett ambiciózus célok elérésében fontos szerep jut ennek a fenntartható, környezetkímélő szolgáltatásnak. – A távhő emellett mára nemcsak versenyképességét bizonyította az egyéb megoldásokkal szemben, hanem egyre több téren komoly versenyelőnyre tesz szert a kedvező üzemeltetési költségek vagy a korszerű távhőrendszereket jellemző kimagasló komfort biztosítása révén
– zárta gondolatait Orbán Tibor.

Somogyi Orsolya
Egyszer díjtalan
Összesen mintegy 650 ezer háztartásban ért véget – kormányrendelet alapján – a hivatalos távfűtési szezon április 15-én. Ugyanakkor a Főtáv Zrt az egyes üzemviteli megállapodásban foglalt időpontok szerint kapcsolja be vagy ki az adott épület fűtését. A társaság emlékeztetett, hogy az április 15-e utáni, úgynevezett rendelkezésre állási időszakban a fogyasztóknak lehetőségük van arra, hogy eseti rendelkezéssel a megállapodásban rögzített időpontoktól eltérő fűtéskapcsolást kérjenek. A gyakorlat egyébként országszerte azonos a nagyobb távhőszolgáltatóknál. Az eseti fűtésindítás vagy -leállítás április 15. és május 15. között kizárólag egy alkalommal díjmentes. Az épületek fűtésének szabályozásában a legkorszerűbb megoldás viszont az, amikor a hőközpontokat szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan kapcsolja ki vagy be a fűtést.

 

No events