2020. április 24. - Nevezetes vendége volt a Rábaköznek 1886. január 7-én.

Ferenc József és Erzsébet királyné egyetlen fia, Rudolf trónörökös látogatott kíséretével Kapuvárra.
A közbeszédben csak Rezső királyfiként emlegetett trónörökös vadászni érkezett a hanyi égererdőbe. Látogatása nem ismeretlen a Kapuvár múltját ismerők számára, hisz Varga József és Pavlóczki Béla révén már tudhattak róla a helytörténet iránt érdeklődők. A vadászat eseményeit további információkkal egészítette ki Balsay Endre ny. erdőmérnök és Szalay Balázs helytörténet-kutató.
Kilenc fogat vitte őket
Fellobogózott vasútállomásra gördült be az udvari vonat, a váróteremig a helyi tűzoltók álltak sorfalat fáklyákkal. Kováts Antal szolgabíró köszöntőjére
„Nagyon örvendek, hogy ismét Kapuvárra jöhettem” szavakkal felelt Rudolf, utalva 1884 tavaszán tett kapuvári látogatására.
A szervezők érkezésükre 3 diadalkaput állíttattak fel, még a major 120 ökrét is felszalagozták. Kilenc fogattal indult a társaság a vadászterületre, ahol 300 hajtó várta a kürtszót, s megkezdődött a vadászat az égererdőben.
Szerény volt a zsákmány
Balsay Endre a hajtás 11 helyét is beazonosította, mely Öntésmajornál, illetve az Osli, északi faluszélnél kezdődött és Földvármajor közelében ért véget.
– Szerényre sikerült a zsákmány. 5 szarvas, 3 őz, 7 nyúl, 5 róka, 1 ölyv és 2 bagoly került terítékre. A díszvendég két nyulat és egy rókát, míg Ferenc Ferdinánd főherceg, aki később szintén viselte a trónörökös címet, de Rudolfhoz hasonlóan ő is tragikus körülmények között fejezte be életét, egy szarvast és két rókát lőtt. A Kapuvárra visszaérkező vendégek tiszteletére a vár udvarát fenyőgallyakkal hintették, a kapuív felett piros virágokból egy korona díszlett „R” monogrammal.
Megrendelt világítás
Berg Gusztáv erre az alkalomra a budapesti Ganz-gyárból rendelt villanyvilágítást. Rudolf „Éljen az imádott szép haza!” felkiáltással vonult be a kastélyba. Az étkezés alatt Vörös Rudi csornai zenekara mulattatta a társaságot. A kivilágított házak közül kitűnt Biringer Mátyás otthona, a trónörökösnek és nejének fenyőgallyak közé helyezett arcképeit görögtűzzel világította meg. Az izraelita iskola homlokzatán „Életünket és vérünket a királyért és a hazáért” felirat állt. Indulásakor Rudolf hét kapuvári hajadontól kapott virágcsokrot, köztük Licskai Erzsébettől, aki talán utolsó kapuváriként búcsúztatta. Berg Gusztáv kérésére a királyi udvar engedélyezte a vadászaton készült kép forgalmazását, melyet készítőjénél, Rupprecht Mihály udvari fényképész soproni műtermében lehetett megvásárolni – mondta végül a Képeken őrzött Rábaköz oldalra is felkerült fotóról Szalay Balázs.

 

No events