2020. JÚLIUS 13. - Már erdőgazdálkodók és erdészeti szolgáltató vállalkozások is pályázhatnak

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) újabb kedvező hitelkonstrukciókat jelentett be, ezúttal kifejezetten az agrárvállalkozások számára. Az idén januárban meghirdetett MFB Agrárhitelprogramra mostantól már erdőgazdálkodók és erdészeti szolgáltató vállalkozások is pályázhatnak, hogy az elnyert hitel segítségével erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházásokat valósítsanak meg. Önállóan finanszírozható például erdőgazdálkodásban használt gépek, eszközök beszerzése, fatermékek előkészítését szolgáló gépek beszerzése, valamint erdei gomba, gyógynövény és vadgyümölcs feldolgozását vagy tárolását szolgáló fejlesztés. A százmilliárd forint keretösszegű hitelprogram azonban továbbra is felhasználható a vissza nem térítendő támogatások előfinanszírozására.
A közvetlenül az MFB-nél igényelhető konstrukció futamideje maximum 15 év, a felvehető hitelösszeg erdészeti beruházások esetén már ötmillió forinttól indul, maximuma pedig 250 millió forint.
Minden más esetben minimum százmillió, maximum egymilliárd forint lehet. Kedvezőbb feltételekkel igényelhető a 15 milliárd forint keretösszegű MFB Agrár forgóeszköz hitelprogram 2020, a nyolcmilliárd forint keretösszegű MFB TÉSZ forgóeszköz hitelprogram 2020, valamint a hatmilliárd forint keretösszegű MFB Élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogram 2020 is. A saját erőt nem igénylő konstrukciókban felvett hitelhez kapcsolódóan – a mostani módosítást követően – a vállalkozások százszázalékos kamat- és díjtámogatás igénybevételére jogosultak. Az MFB Agrár forgóeszköz hitelprogram 2020 esetében a kamattámogatás igénybevételére jogosult vállalkozásnak csak a jóváhagyott kamattámogatás mértékével csökkentett kamatot kell megfizetnie, míg az MFB TÉSZ forgóeszköz hitelprogram 2020, valamint az MFB Élelmiszeripari forgóeszköz hitelprogram 2020 esetében a kamattámogatásra jogosult vállalkozás a kincstárnál kérheti – a megfizetett kamatokról szóló igazolással – a kamattámogatás kifizetését.
A megújult hitelprogramok összesen 129 milliárd forintos finanszírozási lehetőséget jelentenek a vállalkozásoknak.

 

No events